Всеки втори от изследваните с антигенни тестове в Бяла е заразен с COVID-19

2
Повечето от тях обаче са отказали да си направят PCR тест
Повечето от тях обаче са отказали да си направят PCR тест Видео: БНТ

Близо половината от жителите на Бяла, които за месец бяха безплатно изследвани с антигенни тестове, са положителни за COVID-19.

Малка част от тях обаче са склонни да си направят и PCR, и да се лекуват. Инициативата за безплатното тестване е на болницата и на общината, а целта е да се проследи как вирусът се разпространява, за да се вземат адекватни мерки за лечение, съобщи БНТ.

Само за последните две седмици от безплатните антигенни изследвания са се възползвали над 680 жители на Бяла, които са социално слаби и пенсионери. Оказало се, че 46% са били положителни, но повечето са отказали да си направят PCR тест.

Димитър Димитров - и.д. управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла: И не само че не отиват, а се самолекуват и второ-обикалят из целия град. Хора, които знаят че са болни, казват няма да се изследвам, защото аз знам какво ми е- всяка година имам бронхит по това време.

Затова от болницата ще предприемат мерки срещу безотговорността на някои граждани, като задължително ще вземат проби за PCR тест непосредствено след отчитане на положителен резултат на антигенния тест и клинични данни за заболяване. Изследването е имало и друга цел: пациенти, дошли да се лекуват за други заболявания, но с положителни резултати за COVID-19, да не се допускат до отделенията, а да се изолират в друг сектор.

Димитър Димитров - и.д. управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла: Там да си изчакат PCR-а и да се предприемат необходимите действия- дали се налага интензивно лечение и отиват в Русе и когато не се налага, отиват при нас.

Болницата в Бяла разполага само с 31 легла за заразени с коронавирус, а русенските лечебни заведения са препълнени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари