Все повече деца стигат до болница след почивка на море

4
Педиатричното отделение на УМБАЛ - "Канев" е почти пълно
Педиатричното отделение на УМБАЛ - "Канев" е почти пълно Видео: Bulgaria On Air

Бебе на 25 дни лежи в педиатричното отделение на УМБАЛ - "Канев"

Необичаен ръст на респираторните инфекции при децата отчитат педиатрите в началото на август в сравнение със същия период на миналата година. Често се налага и хоспитализация. В болницата в Русе за запълнени над 80% от леглата в детското отделение.

Алис Мехмедова и нейното 5-месечно бебе са настанени от няколко дни в Детското отделение в болницата в Русе.

"За първи път сме в Детското отделение. Има обриви по тялото и от време на време покашля. Явно е тръгнало към бронхит. Надяваме се скоро да оздравее и да се приберем вкъщи", сподели пред Bulgaria On Air майката Алис Мехмедова.

Детските отделения в болниците са пълни с малки пациенти с вирусни пневмонии, температура и упорита кашлица.

"В момента Отделението по педиатрия е заето около 80-85%. Това е доста голям брой за месец август. Преобладават инфекции както на горни дихателни пътища, така и стомашно-чревни заболявания, които са характерни за летния сезон. Често се срещат при пациенти, които се връщат от почивка на море", съобщи д-р Ева Цонкова, началник на Детското отделение в УМБАЛ "Канев" - Русе.

Лекарите съветват родителите да ограничат контактите на децата, както и да следят тяхното състояние за проява на симптоми и липса на апетит.

"В момента най-малкият пациент при нас е на 25 дни, най-големият - на 17-годишна възраст. В момента най-уязвими са децата до 2-годишна възраст. Една от водещите причини за постъпване в болница е високата температура, която трудно се овладява в домашни условия с домашните антипиретици. Също така има отказ от храна, повръщане или симптоми на затруднено дишане и кашлица", уточни д-р Ева Цонкова.

Очакванията на лекарите са, че детските отделения ще останат натоварени заради повечето контакти и обичайните посещения на басейни и морски плажове по това време на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари