Връчиха награда "Джон Атанасов" на доктор Васил Денчев

0
Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени в областта на компютърните науки
Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени в областта на компютърните науки Снимка: БГНЕС

Д-р Васил Денчев е носител на награда „Джон Атанасов“ 2017 за неговите постижения в областта на квантова информатика, предаде БГНЕС.

Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

Вашият труд е от особена значимост за развитието на нашето общество, защото, ако можем да кажем, че има такава професия на информационния специалист в областта на компютърните технологии, то това е професията на бъдещето“, посочи президентът Румен Радев, който връчи отличията „Джон Атанасов“ за 2017 година. Той подчерта тази област от човешката трудова дейност ще продължи да се развива с все по-големи темпове и България е доказателство за това.

"Това е най-бързо развиващият се сектор на нашата икономика с все по-нарастващ дял от Брутния вътрешен продукт", каза Радев и добави, че това е секторът с най-голяма добавена стойност, секторът, който бележи най-голям ръст на приходите. Президентът посочи и че когато говорим за професионална заетост, да не забравяме, че в този сектор вече имаме над 41 000 души в България, от които над 90% са под 35 години.

НаградаДжон Атанасов“ се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на български граждани на възраст до 35 години, независимо къде развиват научната си и изследователска дейност – в България или в чужбина.

Д-р Васил Денчев живее от 15 години вече в САЩ, но призна, че никога не е забравял България. „Животът в чужбина, далеч от всичко мило и познато понякога е труден, но мен винаги ме е движила амбицията да постигам академични и професионални успехи, за да прославям името на България винаги където отида“, каза той. Посочи, че не само той е така и по света има много талантливи българи, които правят същото като него. „Моята мечта един ден всички ние да се върнем в България и да работим за България, и за светлото бъдеще на всички наши сънародници“, подчерта той. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари