Вотът на недоверие мина в парламента

1
Опозицията свали кабинета на Кирил Петков от власт
Опозицията свали кабинета на Кирил Петков от власт Снимка: БНТ

Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС срещу правителството на премиера Кирил Петков, успя

Така кабинетът на доскорошната четворна коалиция, от която наскоро се отцепи ИТН, не събра нужните 121 гласа в пленарната зала, за да се задържи на власт.

За вота гласувах 123 народни представители, против 116, въздържалите се нямаше, информира БНР.

Припомняме ви, че вотът на недоверие беше внесен на 15 юни с подписите на всички депутати от най-голямата опозиционна група - ГЕРБ. Те атакуваха коалиционния кабинет за финансово-икономическата му политика с аргумента, че тя представлява риск за държавата и благосъстоянието на гражданите и бизнеса.

В мотивите си бившите управляващите обвиниха изпълнителната власт в потъпкване на основни принципи и правила, неспазване на законите, защита на лични и корпорационни интереси. Те определиха като силно проинфлационни заложените в актуализацията на бюджета мерки за облекчаване на удара от поскъпналите горива и скока на цените, тъй като не са насочени към най-пострадалите групи, а към всички. Според ГЕРБ цялостната политика на кабинета поставя под въпрос възможността България да изпълни заявената цел за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Така, малко повече от 6 месеца след като стъпи в длъжност, кабинетът, който се закле на 13 декември 2021 г., ще трябва да преглътне неуспеха си и да продължи да управлява до избирането на ново 30-то българско правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    fft
    Време беше сащ да бъдат свалени и от това правителство! сащ са заплаха за националната сигурност на България! Стефан янеф е проект на сащ, така че и той е хибрид на сащ и е техен човек! Стефан янеф е протеже вече на новия посланик на сащ в България! Така, че - бягаме далеко и от този сащнически представител в България!
  • 7
    3
    daskal
    Честит ви Делян Пеевски! И останалите уроди от последните 20-ина години. Да не съм чул повече, че и тези били като онези!
  • -5
    2
    Сатрапия Контрол
    Честита ви нова-стара МАФИА от ОПГ ГРОБ=ДПС, заедно с "вгъZраждани" и "ИмаТакиваНещастници". Жалко за България и за българите!
  • 8
    1
    Cenkochokov
    Абе само да питам! Тея Украйнски цистерни къдетои кръжат и изнасят около Русе Бяла Мартен пак ли Герб са виновни?! Че слушам Кирчо най честния! Пък ние през това време плащаме гориво на 3.60лв
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари