Военноморските сили на САЩ извадиха отломките от китайския балон

1
Останките могат да предоставят ценна информация за китайската технология и техники за въздушно наблюдение
Останките могат да предоставят ценна информация за китайската технология и техники за въздушно наблюдение Снимка: Facebook / US Navy

Останките могат да предоставят ценна информация за китайската технология и техники за въздушно наблюдение

Предполагаемият китайски балон за наблюдение, който летеше над територията на САЩ, беше свален, а останките му - извадени от водата. Командването на силите на американския флот публикува няколко снимки на страницата си във Фейсбук.

В публикацията се казва, че моряците, които са изваждали отломките от балона в неделя, са били част от специализирания екип на ВМС за елиминиране на експлозиви. Сега устройството ще бъде изследвано дали наистина е оборудвано за шпионаж.

Американски служители описаха балона като „висок около 60 метра и значително тежък“, предаде bTV.

Китай многократно настоя, че става дума за „съоръжение с цивилна употреба, което е навлязло в САЩ поради непреодолима сила“. Според властите в Пекин става дума за „инцидент“.

Във вторник американски служители казаха, че Пентагонът се е опитал да организира телефонен разговор между министъра на отбраната Лойд Остин и неговият китайски колега, след като балонът е бил свален. Предложението обаче е било отхвърлено от Китай.

„Линиите между нашите военни са особено важни в моменти като този. За съжаление КНР отхвърли искането ни за разговор“, каза в изявление прессекретарят на отбраната бригаден генерал Патрик Райдър.

Откриването на балона предизвика дипломатическа криза, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен незабавно отмени пътуването си до Китай - първата среща на такова високо ниво между САЩ и Китай от години.

Военноморските сили съобщиха днес, че отломките са били разпръснати в периметър от около 11 километра в Атлантическия океан. Два военноморски кораба, включително един с тежък кран за изваждане на тежки предмети от водата, са изпратени в района на Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Въпреки това от снимките става ясно, че отломките са изтеглени на ръка.

Малко по-късно стана ясно също така, че американските военни са разположили безпилотни подводни апарати като част от усилията за търсене на части от балона. Експерти твърдят, че останките от балона могат да предоставят на САЩ ценна информация за китайската технология и техники за въздушно наблюдение, позволявайки им да разберат по-добре на какво е способен един такъв балон и как предава информация.

В петък Пентагонът съобщи, че е бил забелязан втори китайски шпионски балон - този път над Латинска Америка. Военновъздушните сили на Колумбия поясниха, че идентифициран обект (за който се смята, че е балон). Той бил открит на 3 февруари във въздушното пространство на страната, като се е движил на височина около 17 километра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари