Военни "превзеха" центъра в Русе

1
Оръжия и техника предизвикаха интереса на русенци
Оръжия и техника предизвикаха интереса на русенци Видео: Русе Медиа

Представителите на различните родове войски и техните оръжия, военна техника и униформи, които пристигнаха в Русе за кампанията „Бъди войник“, предизвикаха огромен интерес и изпълниха с хора площада пред хотел „Дунав“.

За да се включи в инициативата, на място бе и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той сподели, че идеята на „Бъди войник“ е да се популяризира армията и военната професия сред българското общество.

След 30 години съкращения в армията има цели региони в България, включително и в Русенска област, в които хората отдавна не са виждали военна техника, не са виждали военнослужещи, не са виждали български войници. При липса на наборна военна служба младите хора не познават армията. При липсата на войска в много от гарнизоните на България хората не се срещат с нея, не познават техниката. Моето убеждение от много време е, че хората се интересуват. Ние им даваме възможност да се допрат до армията, да видят техниката, да получат повече информация – има информационни борси, които придружават всяко едно изложение. Представяне на армията през народа, това е смисълът на тази кампания“, коментира Каракачанов, предаде Русе Медиа.

Той даде и пример за ефекта от „Бъди войник“ – за миналата година има повече постъпили, отколкото напуснали военнослужещи. А само преди два дни в Сухопътни войски са кандидатствали 430 души за 175 места. Преди това съотношението е било 1:1, а впоследствие една част от кандидатите са отпадали по здравословни, физически и други причини и бройката е намалявала още.

Военният министър коментира в Русе и ситуацията със закупуването на новите изтребители. „На този етап има някои от ценовите предложения, които според мен не са удовлетворителни за българската страна, което може би ще наложи преговорите да продължат. Ще ми се да бъда оптимист, в края на краищата самолетът е хубав, България има много ясна позиция – иска да превъоръжава своята авиация с този самолет, знаете, че сме декларирали нашите финансови възможности, но от едно ниво нагоре не знам дали е оправдано за обществото и данъкоплатеца, ако цената е толкова висока. И ще водим разговори да бъдат понижени до едни поносими нива, и най-вече справедливи нива. Аз не разглеждам тази сделка като бизнес – би следвало така да я разглеждат и нашите партньори, а като сделка, с която започва модернизацията на българската авиация“, заяви министърът на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари