Вместо за здраве харчим за полиция

0
На първо място в ЕС сме по средства за обществен ред
На първо място в ЕС сме по средства за обществен ред Снимка: БГНЕС

Изоставаме по разходи за пенсии

Разходите за здравеопазване и за социално подпомагане у нас като дял от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са значително по-малко от средното ниво в ЕС. За сметка на това сме на първо място по най-много държавни разходи за обществен ред и безопасност, където влизат парите за МВР, обявиха от Евростат.

За обществен ред и безопасност у нас са заделени 2,5% от БВП. Веднага след нас са Хърватия (2,4%) и Унгария (2,3%). Средният размер на тези разходи в бюджета на страните от ЕС е 1,7% от БВП, показват данните на Евростат. Най-малко пари за обществен ред харчат в Люксембург (1,1% от БВП), Ирландия (1%) и Дания (0,9%), пише Труд.

За здравеопазване българският държавен бюджет дава 5% от БВП, при средно 7% за страните от ЕС. Същевременно в доклада на Европейската комисия за България пише, че ние доплащаме най-много за лечение – близо 50% от разходите се покриват от пациентите.

За социално подпомагане хазната у нас дава 12% от БВП, при средно 19,2% за страните от ЕС. Това обяснява защо социалните помощи и пенсиите у нас са ниски. Като България е с най-малките разходи в ЕС за хората с увреждания. За сравнение за социално подпомагане във Финландия дават 24,1% от БВП, във Франция – 23,9%, а в Дания – 21,5%.

България е една от трите страни в ЕС с най-малко разходи на хазната за образование – 3,5% от БВП. По-малко пари за образование дават само в Ирландия и Румъния – по 3,2% от БВП. Като по отношение на разходите за предучилищно и начално образование делим първото място с Румъния по отношение на най-малко средства, предвидени в държавната хазна. Тези данни са за 2018 г. като с вдигането на учителските заплати през 2019 г. и 2020 г. ситуацията се е променила. Средно за страните от ЕС за образование отиват 4,6% от БВП като на първите места по този показател са Исландия (7,3%), Швеция (6,9%) и Дания (6,4%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари