Властите в Берлин искат да забранят на чужденци да купуват жилища в града

1
Финансовият сенатор проучва предложения как да се възпрепятства спекулацията на пазара на жилища
Финансовият сенатор проучва предложения как да се възпрепятства спекулацията на пазара на жилища Снимка: Ройтерс

Германската столица Берлин може да забрани на чужденци да купуват недвижими имоти в града.

Градските власти обмислят варианти как да ограничат покупките на чужди инвеститори, чиято намеса превърна берлинските имоти в най-бързо поскъпващите в света, пише Handelsblatt. 

"Финансовият сенатор (т.е. финансов министър) на Берлин проучва предложения как да се възпрепятства спекулацията на пазара на жилища", заяви кметът Михаел Мюлер пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Властите в германската столица изглежда са вдъхновени от примера на Нова Зеландия, която наскоро ограничи продажбите на имоти на чужденци. Вече само гражданите и постоянните жители на островната държава имат право съществуващи еднофамилни жилища на територията й. Чужденците все още могат да купуват апартаменти в новопостроени сгради и нови еднофамилни къщи.

Новозеландските власти наложиха ограничението заради полуделия имотен пазар и постоянно растящите цени през последните 6 години. В най-големия град Окланд 60% от жилищата са собственост на чужденци.

Берлин - най-добрата перспектива

Оказва се, че в момента Берлин има много общи неща с пазара в далеч по-малката страна на другия край на света. До 68% от апартаментите в града са продадени на чужденци през 2015 г., по данни на местните власти. Това означава, че 2 от всеки 3 продадени апартамента имат чужд собственик. Увеличението е огромно: през 2009 г. само 14% от жилищата са продадени на чужденци.

Този процент е и много по-висок от онзи в останалата част от Германия: според изследване на Handelsblatt до 40% от всички апартаменти в страната и около 50% от бизнес имотите се продават на международни инвеститори. Това сериозно оскъпява имотите и ги прави все по-трудно достъпни за местните жители.

В Нова Зеландия градове като Окланд бяха потърпевши от драстично увеличение в стойността на имотите през последните няколко години. Цените там нараснаха с огромните 75% само за 4 години, а през 2016 г. средната цена на къща в града достигна 1 млн. новозеландски долара (около 574 000 евро). Това е повече дори от средната цена в Лондон - който все още е един от най-скъпите покупка на жилище в света.

Пазарът на недвижими имоти в Берлин не е полудял чак толкова - най-вероятно заради контрола върху наемите, какъвто няма в Нова Зеландия - но вече започва да се конкурира с тези напомпани цени.

Средните цени на имотите в германската столица се повишават с 20.5% през 2017 г., нараствайки с повече от 120% от 2004 г. насам, по данни на консултантската компания Knight Frank.

Недвижимите имоти в цяла Германия - не само в Берлин, но и в Хамбург, Мюнхен и Франкфурт - се считат за интересни за чуждестранните инвеститори поради редица причини. Обществената стабилност, държавните услуги, локацията в центъра на Европа, добрите условия на живот и заплахата от предстоящия Brexit правят жилищата в страната все по- привлекателни. Тенденцията за инвестиции в имоти в германската столица също се запазва.

Консултантската компания Pricewaterhouse Coopers поставя 3.7-милионния Берлин на върха на списъка си с инвестиционни перспективи през 2018 г. и го определя като втория най-активен пазар на имоти в Европа след Лондон.

И докато Bundesbank предупреждава, че имотите в града са надценени, постоянно нарастващото население, апартаментите, които все още са по-евтини, отколкото в други големи европейски столици, и ниските лихви означават, че привлекателността на Берлин едва ли ще изчезне скоро.

Репутацията на Берлин като център на изкуствата и процъфтяващия сектор на страртиращите компании превръщат апартамент в града в "символ на статута" на китайските инвеститори, разказва германски агент по недвижими имоти.

"Преди няколко години германците, които правеха бизнес в Китай, все още обясняваха къде се намира Берлин, добави той. Вече не е така", отбелязва той, цитиран от местни медии.

Кметът Мюлер и неговата администрация смятат всичко това за леко проблематично. Германия има нужда от 1.9 млн. достъпни апартамента, 310 000 от които в Берлин, разкрива "Фондация Ханс Бьоклер".

За сравнение в Окланд, Нова Зеландия липсват 45 000 жилища за отдаване под наем на достъпна цена. Като процент на глава от населението, недостигът на жилища в Берлин (8.93%) всъщност е по-голям от този в Окланд (около 1.6%).

Ще подействат ли правила против чужденците и в Берлин?

Означава ли това, че Берлин трябва да стигне толкова далеч и да наложи същите правила срещу чужденците, като тези в Нова Зеландия? Ограниченията, наложени в тихоокеанската страна, са част от обещанията на управляващите да се справят с недостига на жилища на достъпни цени в страната.

И по отношение на политическата философия, Берлин наистина има много общи неща с малката островна държава: той също се управлява от лява коалиция, съставена от социалдемократи, зелени и леви партии.

Но в случая с германската столица би било много по-трудно да се наложат такива правила. Например купувачи на имоти от други страни от Европейския съюз не могат да бъдат спирани: това е едно от условията за членство в блока.

Това важи по-скоро за хедж фондовете и едрия бизнес. Когато купуват цели улици, няма значение дали са германски или международни, заяви пред Taggespiegel Карен Лей, говорител на Лявата партия за имоти под наем и строителство.

Освен това често не е ясно кой всъщност притежава даден имот и дали е замесена куха фирма. Ето защо регистърът на недвижимите имоти трябва да бъде променен, така че да е ясно кой наистина притежава даден имот, смята Лиза Паус, говорител по финансовите въпроси на Зелената партия.

Вместо забрана за чуждестранните купувачи, могат да бъдат въведени повече правила и вероятно повече данъци. Градската управа в момента работи върху затварянето на някои пропуски в данъчната система и обмисля изменения в данъка върху недвижимите имоти и строителните разрешителни, за да обезкуражи спекулантите.

Те вече приеха закон през 2016 г., който дава предимство на местните жилищни асоциации - правото на първи отказ - когато става дума за продажби на недвижими имоти. Чуждестранните купувачи на имоти вероятно трябва да очакват още подобни мерки.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари