Владислава Гарвалова: Надяваме се да се справим с тази трагедия, защото без сцена сме като бездомници

2
Пожарът в Русенската опера е унищожил само покрива, спасени са декорите и костюмите
Пожарът в Русенската опера е унищожил само покрива, спасени са декорите и костюмите Видео: БНТ

Прокуратурата образува досъдебно производство за пожара в Русенската опера, който унищожи покрива на сградата

Според първоначалния оглед, в който се включи и министърът на културата Боил Банов, щетите са по-малки от очакваното. Сградата на операта, която е паметник на културата, има застраховка, която може да покрие ремонта. Той обаче ще започне най-рано през септември, предаде БНТ.

За три часа близо 40 пожарникари са успели да загасят пламналия покрив на Русенската опера.

Иван Кюркчиев, директор на Държавна опера - Русе: Изгорял е триъгълният покрив, конструкцията горе. Спасени са всички костюми, декори, скъпи инструменти.

Боил Банов, министър на културата: Следствие на експертната работа на пожарната, щетите са много по-малко отколкото биха могли да бъдат. Оттук насетне, доказване на вина.

От Инспекцията по труда проверяват дали строителната фирма, наета да ремонтира покрива, е спазила всички правила за безопасност. Управителят ѝ отказва коментар, докато не приключи следствието.

От Министерството на културата успокоиха артистичния състав на Операта, че ще помогнат, ако парите от застраховката не стигнат за ремонта.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: Ако нещо не достига, естествено че министерството ще вземе мерки и ще го добави.

Оперните артисти се надяват час по скоро да се завърнат на сцената.

Владислава Гарвалова, оперен артист: Надяваме се да се справим с тази трагедия, защото ние без сцена сме всъщност като едни бездомници.

Красивата сграда на Операта в Русе е построена през 1934 г. Само през последните десет години са ѝ правени два мащабни ремонта, включително и на покрива. Заради проливните дъждове миналия месец обаче, той отново протече и наводни сцената. По ирония на съдбата, докато му се прави хидроизолация, изгоря напълно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари