Владимир Путин: Расте рискът от ядрен конфликт

1
Руският президент призна, че военната операция в Украйна може да се проточи във времето
Руският президент призна, че военната операция в Украйна може да се проточи във времето Снимка: EPA / БГНЕС

Руският президент призна, че военната операция в Украйна може да се проточи във времето

Опасността от ядрен конфликт расте, но Русия няма да използва първа ядрено оръжие. Това заяви президентът на страната Владимир Путин по време на он-лайн среща с членовете на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека, съобщи Информационният център на МО. Руският държавен глава за пръв път призна, че специалната му военна операция в Украйна може да се проточи във времето.

Макар и заплахата от ядрена война да расте, ние не сме луди, защото сме наясно, какви опасности крие използването на ядрените оръжия, заяви руският президент Владимир Путин. По отношение на наричаната в Москва специална военна операция в Украйна, руският президент призна, че постигането на целите ѝ може да се окаже продължителен процес, за който Москва е напълно готова.

Путин заяви още, че не очаква нова мобилизацията в страната, посочи, че близо 150 хиляди запасняци, са готови да се включат във военна операция, като повече от половината от тях, са вече на фронта.

Независимо от поредица провали на руската армия на бойното поле Путин е категоричен, че операцията се развива по план, а резултатите цитирам „забележителни“.

САЩ и НАТО определиха изказването на Владимир Путин за ядрените оръжия, като изпразнено от съдържание и безотговорно.

В същото време войната в Украйна продължава с пълна сила. Руската армия продължава с опитите да овладее град Бахмут в Донецка област, но за сега без успех.

За ООН най-големият враг на украинците остава зимата. Върховният комисар по правата на човека Фолкер Тюрк, в края на четиридневната си визата в Украйна, изрази сериозните си притеснения, че зимата ще е цитирам „дълга и тъмна“, което ще постави на риск живота на милиони.

Малко преди да си замине от Украйна, Тюрк заяви, че вече има достатъчно доказателства за извършвани от руската армия военни престъпления срещу цивилното население, като вече има доказани над 440 случая.

Москва продължава да отрича категорично подобни твърдения.

Според последните данни на ООН заради конфликтът в Украйна, близо 18 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, като една трета от населението на страната е било принудено да напусне домовете си. С падането на температурите, и тежка пострадалата от руските ракетни атаки енергийна мрежа на Украйна, хуманитарната ситуацията ще продължи да се влошава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари