Владимир Путин предложи на Ердоган плана си за газов хъб в Турция

0
Руският президент каза още, че първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина
Руският президент каза още, че първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският президент каза още, че първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина

Владимир Путин каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган днес, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС и предложи в Турция да бъде изграден център за газови доставки, предадоха Ройтерс, ТАСС и БТА.

На двустранните разговори в Астана, Казахстан, които се провеждат в рамките на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия Путин каза, че енергийните доставки от Русия за Турция се изпълняват в пълен обем и в съответствие със заявките.

Путин смята, че предложеният за създаване газов хъб в Турция може да стане платформа за определяне на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос.

"По време на работата на този хъб, който можем да създадем заедно, разбира се, той ще бъде платформа не само за доставки, но и за определяне на цената, защото това е много важен въпрос – въпросът за ценообразуването“, отбеляза руският държавен глава на разговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Днес тези цени са прекомерни, лесно бихме могли да ги регулираме на нормално пазарно ниво, без никакви политически нюанси, каза Путин.

Той обърна внимание на извършения, по думите му, опит за саботаж на газопровода "Турски поток", отбелязва ТАСС.

Руският държавен глава посочи, че благодарение на твърдата позиция на Ердоган е станало възможно реализирането на проекта "Турски поток", в резултат на което маршрутът за доставки на руски газ за Европа през Турция вече е най-надежден.

Путин каза още, че първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" може да бъде пуснат навреме за 100-годишнината на Турската република, която е догодина, допълва ТАСС.

Нашите колеги от правителствата и компаниите, които се занимават с практическа работа, изпълняват всички планове. Това се отнася и за инвестиционния процес и за изграждането на АЕЦ "Аккую". Работата върви по план, каза руският лидер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари