Владимир Путин: Не искаме в Москва да се стига до събития като тези с "жълтите жилетки"

0
Гост съм и ми е неудобно да говоря за това, но съм принуден, понеже задавате такива въпроси
Гост съм и ми е неудобно да говоря за това, но съм принуден, понеже задавате такива въпроси Снимка: БГНЕС

"Както знаем, не само в Русия се случват такива събития... Гост съм и ми е неудобно да говоря за това, но съм принуден, понеже задавате такива въпроси. Всички знаем за събитията, свързани с т.нар. жълти жилетки, в които, както ни се струва, по наши изчисления, загинаха 11 души, 2500 бяха ранени, включително 2000 полицаи".

Това каза руският президент Владимир Путин в първия си коментар по повод продължаващите седмици наред опозиционни протести в Москва срещу отказа да бъдат регистрирани независими кандидати за местните избори на 8 септември и множеството арести на протестиращи.

Путин е на посещение във Форт Брегансон, лятната резиденция на френския президент, където след срещата с Еманюел Макрон двамата разговаряха с журналисти. Френският държавен глава се опитва да обсъди с него ключови международни въпроси преди срещата на върха на Г-7 на 24-26 август в Биариц.

„Вярвам в европейска Русия“, заяви Макрон по повод помощта на Франция, за връщането на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, въпреки продължаващия конфликт в Източна Украйна и анексирането на Крим.

„Затова това лято е важно да призовем за свобода на протестите, свободното слово, на изразяване на мнение, на участие в избори в Русия“, допълни Макрон.

Путин отвърна, че не иска в Москва да се стига до събития като тези с "жълтите жилетки" и обеща да стори всичко възможно те да протичат в рамките на закона.

"Никой - нито властите, нито някакви групи от граждани - нямат право да нарушава закона и да довежда ситуацията до абсурд или до сблъсъци, а виновните ще бъдат наказани", коментира още той, цитиран от РИА "Новости".

Макрон каза още, че се надява разговорите с Путин да доведат до лидерска среща за кризата в Украйна в идните седмици. Той посочи, че двамата ще обсъдят и как да бъде намалено напрежението във връзка с Иран, сирийския конфликт и контрола върху въоръженията.

Путин каза, че има основания за предпазлив оптимизъм за ситуацията в Източна Украйна. По думите му Москва ще подкрепи нормандски формат за преговори за Украйна. Путин каза още, че иска да съгласува с Макрон позиции за уреждане на ситуацията в Либия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари