Високите температури – обратно пропорционални на нашето настроение

2
Едновременно с повишаването на температурите, се повишават и страстите ни, и нервната система става изключително възбудена
Едновременно с повишаването на температурите, се повишават и страстите ни, и нервната система става изключително възбудена

Уж е лято, а се чувстваме напрегнати и не спим добре

Лятото винаги е било синоним на лекота и добро настроение. Като че ли самото то изисква от нас да почиваме повече, да се движим повече, да пътуваме повече, да си дадем онази заслужена порция ваканционно настроение, което цяла година ни е чакало, пише zajenata.bg

И точно заради това ние го натоварваме с купища очаквания – от срещите с приятели до срещата с онези жълти мокасини, които ни нашепват любовни думи всеки път, щом минем покрай витрината на магазина. 

И всичко ни се струва някак „ПО“. Заради високите температури се покачва не само физическата, а и онази вътрешна топлина, която ни кара да бъдем доста по-емоционални и по-чувствени. Изострят се сетивата ни до краен предел. Усещаме и най-малките детайли. Всичко ни се струва преувеличено, като през огромна лупа. И като че ли целият свят придобива по-ярки окраски, в които попадаме като в пъстър калейдоскоп, който ни върти, докато изгубим несвяст.

Всичко това има своето разумно обяснение.

Когато температурите се повишат, кръвоносните съдове се разширяват и кръвопотокът се забавя, кръвното налягане спада и до мозъка не достига достатъчно кислород. Това е онова особено състояние на покой и размекнатост, на замайване и на зашеметеност, когато буквално усещаме крайниците си омекнали и сетивата си притъпени. Тогава в този момент ни се струва, че нямаме сили и че не можем да направим и една крачка. До мига, в който организмът не подаде тревожен сигнал, че на мозъка му липсва кислород.

Тогава, за да забърза кръвообращението и за да изпрати кислород до мозъка, за части от секундата сърцето ускорява пулса си многократно. Усещаме силно сърцебиене, завива ни се свят, ушите ни започват да бучат, дланите ни се изпотяват, кръвното налягане се повишава и оказва силен натиск върху съдовете.

Това в зависимост от температурите навън и в зависимост от индивидуалното състояние на човека, може да се случи с различен интензитет по няколко пъти на ден. Така съвсем буквално едновременно с повишаването на температурите, се повишават и страстите ни, и нервната система става изключително възбудена. Самите ние ставаме раздразнителни и лесно губим контрол. Палим се бързо и най-малкото нещо може да ни извади извън контрол.

Неслучайно южните народи са по-страстните, по-буйните и по-бурните, а северните се определят като по-студени, по-обрани откъм емоции и експресии. Това категорично е свързано с високите температури и влиянието им върху организма.

Така много често именно през лятото, когато уж трябва да ни е най-леко, да се чувстваме безгрижни, да ни е светло и ведро, нас ни обзема лошо настроение, апатия. Често дните ни са съпроводени от сърцебиене, тревожност, безпокойство и не на последно място - лош сън, който пък от своя страна води до некачествена концентрация през деня и спад в имунната система.

Как можем да си помогнем?

  1. Едно от най-важните неща е завишеният прием на течности. Колкото по-горещо е навън, толкова по-голяма нужда имаме от вода. Обилното потене нарушава водно-минералния баланс и така се стига до загуба на много ценни за сърцето и за целия организъм вещества. Такива са например калият и магнезият. Изпивайте поне 1,5 -2 литра на ден.

  2. Носете шапка.

  3. Избягвайте бързото излизане навън от помещение, в което е имало включен климатик. Ако имате възможност, постойте на средна температура поне за няколко минути.Или настройвате самия климатик на температура, съвсем малко по-ниска от тази навън. Рязката смяна в температурните амплитуди води до съдов спазъм, което натоварва сърцето и цялото кръвообращение.

  4. Пийте повече чай и то топъл, а не студен. Приемът на топли напитки, докато навън е горещо, всъщност е идеално за организма. Това му помага по-леко да се адаптира към външната среда. Най-добре е да приемате зелен чай, богат на антиоксиданти и полифеноли. Знаете ли, че приемът на зелен чай може да намали и риска от слънчево изгаряне с повече от 30 %? А според японско проучване зеленият чай има и силно релаксиращи свойства и спомага при тревожност, безпокойство и депресия.

  5. Доверете се на айряна. Така популярната у нас напитка е чудесно питие за лятото. От една страна съдържа пробиотици, които са благоприятни за храносмилането, а от друга – солта спомага за задържането на вода и предпазва от дехидратация. Той влияе и върху лекото повишаване на кръвното налягане. Именно хората с ниско кръвно налягане са най-страдащите от високите температури.

  6. Хранете се пъстро! Колкото по-пъстри зеленчуци и плодове присъстват в чинията Ви, толкова по-заредени с жизненост и енергия ще бъдете. Освен това много от плодовете и зеленчуците подобряват настроението! Например авокадото е много богато на витамин В 6, който е от голямо значение за доброто ни настроение. Цветните плодове и зеленчуци всъщност са естествена антиоксидантна защита. Те ни помагат да се справим с вредните ултравиолетови лъчи. Яжте малини, ягоди, домати, чушки и освен чинията, цветно ще Ви е и настроението!

  7. Правете си дълги разходки в прохладните часове на деня – рано сутрин или късно вечер. Движението ще стимулира кръвообращението, което ще подобри снабдяването на органите с ценни хранителни вещества.

  8. По няколко пъти на ден пръскайте лицето си с вода и слагайте студена вода на местата, където най-силно усещате пулса си – от вътрешната страна на китките, на свивката на лактите и на врата. Това ще възвърне свежестта не само в кожата Ви, но и в целия организъм.

  9. Спете на тъмно . Както вече казахме, от изключително значение е да спим в тъмна стая. Мелатонинът – хормонът на съня се синтезира чрез серотонина, епифизата и зрителния нерв. Т.е. през зрителния нерв се подава сигнал към мозъка, че е тъмно и че е време за синтез на хормона на съня. Затова дори час преди лягане е добре да приглушите светлините, да пуснете завесите или щорите.

  10. Ограничете използването на електронни устройства . Екраните от смартфоните, компютрите или таблетите излъчват синя светлина. Тя е същата, която виждаме денем на небето. Тази синя светлина се възприема през зрителния нерв и дава съобщения до мозъка, че е ден и е време за бодърстване. Това обърква цялата нервна система и вместо за сън, организмът се подготвя за активност. Най-добре е един –два часа преди сън да изключите всички устройства с екрани. Наскоро учени от Харвард установяват с изследване, че хората, които вечер четат от електронни устройства сутринта стават много по-трудно от онези, които са чели нещо, напечатано на хартия.

И не забравяйте, че винаги можете да разчитате на природата!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари