Вирусолози: Птичият грип може да се прехвърли върху хората

0
Заразата настъпва в Европа
Заразата настъпва в Европа

Птичият грип изглежда се завръща с пълна сила в Европа и Азия.

През последните дни в няколко държави бяха обявени огнища на болестта и бяха приложени спешни мерки, пише Agri.bg. У нас няколко области въведоха повишена епизоотична готовност. А експерти предупреждават, че това може да е поредният животински грип, който да се пренесе върху хората.

В резултат на информацията, подавана от няколко европейски държави за нарастването на случаите по дивите птици в Западна Европа и очакваната им миграция, включително и към България, областната епизоотична комисия в Русе разпореди превантивни мерки срещу птичия грип. В областта се намират едни от най-големите птицеферми и обекти за производство на бройлери в Северна България.

Повишена епизоотична готовност от инфлуенца по птиците обяви и област Сливен. Към момента няма регистриран случай на птичи грип там, но се засилва вниманието на стопаните, лицензираните ветеринарни лекари, кметовете и полицията в населените места, попадащи в трикилометровата зона около по-големите стопански обекти - птицеферма в село Панаретовци, птицеферма край село Тополчане и Кекличево стопанство.

Засилва се контролът на транспортните средства, превозващи птици, както и в предприятията, извършващи клане на птици. Съвместно с орнитоложките организации и ловните дружинки ще осъществя оглед на местата, където има водоплаващи и диви птици”, бе съобщено на заседание на областната епизоотична комисия.

В Перник собствениците промишлени птицевъдни ферми трябва да разпоредят спазване на определени правила - дезинфекция на влизащи и излизащи превозни средства във фермите, забрана за влизане на външни лица, предпазване на фуражните суровини и готовия фураж от контакт със свободно живеещи птици и други.

В Европа: Великобритания обяви локдаун за птицефермите и унищожени повече от 30 000 пуйки, Украйна алармира за високопатогенен птичи грип на територията си, а цяла Словения е обявена за високорисков район. Вирусолози предупреждават, че на фона на коронавируса бум на птичи грип може да доведе до сериозна биологична заплаха.

Ако от този вирус започнат да боледуват хора, ще стане наистина много опасно. На експериментално ниво вече е доказано, че това е възможно да се случи. Човек може да се зарази с него, като болестта протича много тежко, а вероятността от летален изход е висока, заявява вирусологът Александър Чепурнов пред NOVA.

Единственият начин за борба с вируса е унищожаване на болните птици. В условията на пандемия избухването на птичи грип би довело до екстремно натоварване и дори до срив на здравните системи, отделно икономическите загуби ще са големи. Изправени ли сме пред поредната биологична заплаха? Според Чепурнов „ остава ни единствено да се надяваме, че инфекцията няма да стигне до нас“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари