Вирусолог: Най-лошата последица от КОВИД-19 ще бъде промяната в човешкия геном

54
Средно човешката популация ще стане по-устойчива на Ковид-19, подчертава ученият
Средно човешката популация ще стане по-устойчива на Ковид-19, подчертава ученият

Вирусологът Анча Баранова в интервю за lenta.ru каза, че най-лошата последица от пандемията Ковид-19 ще бъде промяната в човешкия геном

"От гледна точка на еволюцията най-лошото, което може да се случи, е промяната в естествения подбор на човечеството. Най-чувствителните генотипове просто ще се възпроизвеждат по-малко – не казвам, че ще изчезнат", поясни Баранова, цитирана от БГНЕС. 

Тя даде следния пример: неваксинирана жена, която боледува от Ковид-19 два пъти годишно, ще ражда по-малко деца, отколкото жена с естествена резистентност към него, която е допълнително ваксинирана. Този модел ще доведе до факта, че средно човешката популация ще стане по-устойчива на Ковид-19, подчертава ученият.

В същото време Баранова обясни, че това вече се е случвало в миналото.

"Например на повечето европейци често липсват гени, които произвеждат един от интерфероните на семейство Ламбда. А повечето африканци ги имат. Има хипотеза, че това се дължи на някакъв древен коронавирус, разпространил се сред нашите предци и убил много от тях.

Тези, които са имали такива хиперактивни интерферони, са преживели цитокинова буря и са загинали. А тези, които не са имали тези гени, са успели да се възстановят. За няколко поколения честотите на гените са се променили и тези без интерферон са станали по-често срещани в популацията“, каза Баранова.

Тя уточни, че дори без ваксини и лекарства, генетичната структура на човечеството ще се промени след две до три поколения, след което коронавирусът вече няма да влияе толкова силно върху живота на хората. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари