Виртуален модел показва скалната църква край Иваново

0

Регионалният исторически музей в Русе представя част от работния процес по създаването на VR /виртуална реалност/ реконструкция на скалната църква „Св. Богородица“, част от Скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ край Иваново

През изминалите три месеца специалистите в тази сфера извършиха въздушно сканиране на екстериора на храма, както и наземно заснемане на неговата вътрешност. Създаденият виртуален модел представя сегашното състояние на скалната обител и позволява възстановяването с дигитални средства на неговия предишен блясък.

Църквата „Св. Богородица“ край с. Иваново е изградена през 50-те години на ХІV век, а нейни ктитори са цар Иван Александър (1331-1371) и царица Теодора. Стенописите в храма, представители на Палеологовия стил в България, са сред причините обителта да бъде вписана в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дейностите по създаването на VR визуализация на тази част от Ивановските скални църкви се осъществяват по проект „Дунавски археологически е-пейзажи“ (Danube’s Archaeological eLandscapes, DTP-641).

От началото на 2022 г. дигиталната възстановка ще бъде достъпна в експозициите на Историческия музей в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари