Жената, заснела убийството на Джордж Флойд, получи "Пулицър"

0
На 25 май миналата година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд
На 25 май миналата година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд

На 25 май миналата година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд

Младата жена, която е заснела момента на ареста и на убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис на 25 май миналата година, получи специална награда Пулицър, предадоха световните агенции, посочи БТА.

Журито, връчващо наградите, отдаде почит със специалната награда на 18-годишната Дарнела Фрейзиър. На 25 май миналата година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд. Младата жена смело е заснела убийството на афоамериканеца след приложена полицейска хватка по време на ареста. Видеозаписът бързо обиколи социалните мрежи и породи вълна от протести в САЩ и в света срещу полицейското насилие. Журито, присъдило ѝ отличието, подчертава каква ключова важност имат обикновените граждани в търсенето на справедливостта и истината.

Изданието "Стар трибюн" от Минеаполис пък спечели Пулицър в категорията за гореща новина за отразяването на случая с убийството на Флойд, допълва АП.

В. "Ню Йорк таймс" получава Пулицър в категорията за служба в полза на обществеността за отразяването на коронавирусната пандемия.

Агенция Асошиейтед прес спечели две награди Пулицър в две категории за фотография. Едното отличие отиде при главния фотограф на АП в Испания Емилио Моренати. Той бе отличен в категорията за фотографски обзор - поредица от разтърсващи кадри, посветени на коронавируса и засегнатите от пандемията и от локдауна хора в Испания. Колектив от фотографи на АП получи пък отличието в категорията за кадри, съпътстващи гореща новина, за отразяването на социалните протести, разтърсили САЩ след смъртта на Джордж Флойд.

Наградата в категорията за разследваща журналистика получи в. "Бостън глоуб" за поредица от публикации как недостатъчният правителствен контрол застрашава железопътната безопасност.

Наградата в категорията за репортажи с детайлни обяснения отиде при екип от журналисти на Ройтерс за проучвания как законова доктрина за така наречен "квалифициран имунитет" предпазва полицаите, които използват прекомерна сила, от преследване, и при Ед Йънг от "Атлантик" за публикации, посветени на пандемията.

Всяка една от наградите Пулицър се придружава със сума от 15 000 долара.

Наградите Пулицър са най-престижните отличия за журналистика и литература в САЩ. Те носят името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър, който е бил издател, редактор и журналист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари