Весела Лечева: Има проблем, когато на единия ден подаваш оставка, а на другия водиш преговори

0
Крум Зарков беше сред хората, които не се съгласяваха с всичко, което предлагаше Нинова, каза социалистката
Крум Зарков беше сред хората, които не се съгласяваха с всичко, което предлагаше Нинова, каза социалистката

Крум Зарков беше сред хората, които не се съгласяваха с всичко, което предлагаше Нинова, каза социалистката

Весела Николаева Лечева е член на Националния съвет на БСП, многократно избирана за народен представител. Лечева неизменно бе и водач на листата на социалистите във Велико Търново, докато сама не пожела да се оттегли на изборите за Народно събрание през април. Оглавявала е Държавната агенция за младежта и спорта, била е и зам.-председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Многократна шампионка на континента и вицеолимпийска шампионка по спортна стрелба. Лечева неизменно бе и водач на листата на социалистите във Велико Търново, докато сама не пожела да се оттегли на изборите за Народно събрание през април. Тя бе член на Инициативния комитет на президента Румен Радев за втория му мандат. Весела Лечева е сред 64-мата членове на пленума на БСП, които поискаха с имената си свикване на присъствено заседание на Националния съвет на партията, което бе отхвърлено от ИБ на столетницата с аргумента, че предложението е нелегитимно направено.

Представяме ви интервюто ѝ за Dir.bg:

- Госпожо Лечева, Вие сте сред социалистите, поискали присъствено заседание на Националния съвет? Защо настоявате за провеждането му и с какъв дневен ред предлагате да бъде то?

- Няма никаква екстравагантност нито в желанието за присъствен пленум, нито в дневния му ред. Всичко, искано от нас, е плътно по Устава на партията. Винаги, след каквито и да е избори, е имало присъствен пленум.

Пандемията е параван, за да се спестят критики, но най-лошото е, че се елиминира възможността за откровен и честен разговор. Сред посочените от нас точки в дневния ред бяха избор на временен председател, контактна група за преговори, както и насрочване на Национално съвещание, защото тази форма включва и депутатите, и кметовете ни, и председателите на областни и общински съвети.

- Съобразихте се с националния траур и отменихте свикването му, кога ще бъде проведено то?

- Надявам се ръководството да прояви смелост и да свика Национален съвет след преговорите, защото всеки наш опит се саботира от него. Предполагам, сте получили писмото им, което едва ли не от наше име казва, че пленум няма да има. Отделно, дотук вече два пъти ни посочиха различна бройка гласували "против".

Въобще целият този неприсъствен подход на вземане на решения просто ражда скандал след скандал и ги вкарва от лъжа в лъжа. Прекалено много въпросителни висят вече и върху представителството на БСП. От темата за легитимността на председателя до политиките, които ще се отстояват като червени линии от наша страна.

- Трябваше ли и преговорите да се отложат заради траура?

- Личното ми мнение е, че можеха да изчакат два дни. Разбира се, всеки решава как да постъпи в такива моменти.

- Излязохте с позиция, след като Изпълнителното бюро ви обвини, че не сте депозирали искането по правилата - защо ръководството не иска провеждането на този пленум?

- Явно се случва нещо, което трябва да се крие от нас, нямам друго обяснение. Според мен ръководството не ги притеснява толкова разговорът за изборната катастрофа на БСП, колкото преговорите. В крайна сметка, ще видите, че става въпрос основно за постове и разпределяне на власт. Това е начин да се запуши недоволството сред социалистите. Хората, които се подписахме за присъствен Национален съвет, ни обединява желанието наистина да възстановим партията, защото ако в близката една година имаме отново избори, то резултатът на партията ни ще е по-нисък и от сегашния. Видимо БСП е в тенденция надолу. Министерските постове няма да ни помогнат.

- Кое ви смущава във факта, че лидер в оставка води преговорите за кабинет?

- За всеки човек е ясно, че има проблем, когато на единия ден си подаваш оставката, а на другия ден водиш преговори за управлението на държавата. На всичкото отгоре бе подчертано, че тези преговори се водят с хоризонт 4 години. БСП, а и преговарящите с Нинова партии, ще се озоват в странна ситуация най-късно на 22 януари, за когато е насрочен конгресът. От тази дата тя реално няма да бъде председател. Какви са гаранциите, че следващото ръководство на БСП ще изпълнява договореностите, които сега ще бъдат направени?

- Вярвате ли, че този път оставката на лидерката ще стане факт? И че уставното положение за пряк избор от членовете няма отново да я бетонира на поста?

- Важно е все пак да се проведе пряк избор, защото както е тръгнало, може и него да го направят "на подпис". Трябва да се предотвратят слабостите от предишния пряк избор. За мен те са няколко. Първата е, че точният брой на членовете, имащи право на глас, бе казан броени часове преди самия избор, което е недопустимо, ако се има претенцията за прозрачност. Второ, от 84 000 членове, гласуваха малко над 50. И трето, кампанията беше толкова ожесточена, че вместо честно състезание, се получи братоубийствена война, от която и до днес не можем да се възстановим.

- Готви ли вътрешната опозиция наистина искане за промяна на устава на конгреса, за да се върнат старите правила за избор на председател на БСП?

- С мен не е обсъждано внасянето на подобно предложение.

- Как приемате заявката на Крум Зарков да участва в състезанието за лидерството в БСП?

- Приемам с надежда всяка една заявка на млад и доказал се човек за участие в състезанието за председателското място. За времето, в което бях в изпълнителното бюро, той бе един от хората, които аргументирано не се съгласяваха с всичко, което предлагаше Нинова. Надявам се да запази тази самостоятелност и в бъдеще.

- Вие бяхте член на Инициативния комитет на Румен Радев за втория президентски мандат. Как се отрази, според Вас, изявлението на Корнелия Нинова между двата тура, в което тя упрекна, че вътрешнопартийната опозиция през Инициативния комитет и през служебния кабинет са работили срещу БСП и в полза на "Продължаваме промяната"?

- Това е едно от най-абсурдните твърдения, които съм чувала. Гледайки резултата на ПП, мислите ли, че той се дължи на нечия помощ? Те не просто хванаха вълната, те са самата вълна на тези избори. Познавам членовете на БСП много добре и съм наясно, че едно подобно действие не би било простено. Никога не съм предавала хората, които са ме избрали и партията ни.

- Защо БСП стигна до днешното дъно?

- Много са причините. Вижда се, че когато ръководството е било най-диалогично и е търсило широко представителство на личности, изборните резултати са други. Пример е 2017 година. Смятам, че тогава наистина успяхме да обединим енергията на нови лица и опита на утвърдени такива.

След това бавно, но сигурно се премина към разчистване на хора, които просто си позволяват да изразят различно от председателя мнение. Процесът се засили особено след вътрешния избор за председател. Вместо тогава да се затворят фронтовете, те се откриха наново.

Започна заменянето на хора по един единствен критерий - сляпа лоялност към председателя. Има, разбира се, и други причини. На политическата сцена се появиха по-млади, по-харизматични и атрактивни субекти. Вместо да покажем, че можем да сме по-добри от тях с опита и идеите си, ръководството реши да ги заклейми. Е, днес по ирония на съдбата вотът на хората ги събра на една маса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари