Венеция спира круизните кораби

1
Градът се задъхва от туристи и те вече са по-голямото бедствие за града от морската вода и времето
Градът се задъхва от туристи и те вече са по-голямото бедствие за града от морската вода и времето Снимка: Ройтерс

Венеция се задъхва от туристи и те вече са по-голямото бедствие за града от морската вода и времето. Затова градската управа взема мерки за ограничаването на достъпа на големите круизни кораби до историческия център на града, съобщават световните агенции, предава БАНКЕРЪ.

Някои от тях ще бъдат насочвани към терминалите във Фусина и Ломбардия от началото на септември. Така корабите повече няма да акостират във Венецианската лагуна и ще стоят далеч от централните венециански острови. Това означава, че така ще намалеят морските вълни, които предизвикваха тези гигантски морски съдове. "Целта е да се пренасочат около една трета от круизните кораби, които вече са заявили желание да плават до Венеция до 2020 година", категоричен е Данило Тонинели, министърът на инфраструктурата и транспорта на Италия. "Всички тези плаващите дворци ще трябва да отидат другаде".

Решението за извеждане на круизните кораби е логично след продължителните протести в града срещу огромните лайнери, които нарушават спокойствието на местните жители, а и рушат допълнително града с вълните, които предизвикват при движението си в лагуната. Между април и октомври близо 32 000 туристи са слизали на брега на ден. Заедно с това се предприемат и действия за чистота на града. От септември еднократните посещения във Венеция ще се таксуват с по 10 евро. Туристите, които остават да преспят няма да плащат тази такса, тъй като тя вече е включена в цената на нощувката в хотел.

Венеция (на италиански Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето - едии от най-богатите и индустриализирани региони в Италия. Природата, историята и архитектурата му го превръщат в най-посещавания в Италия с повече от 60 милиона туристи на година. В област Венето се намира един от най-старите университети на света - Университета в Падуа.

Венеция е пристанище на Адриатическо море с товарооборот над 20 млн. т годишно. Населението му е около 271 251. Градът е разположен върху множество малки острови - около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По (най-дългата река в Италия) и Пиаве.

Символ на Венеция е крилат лъв, който фигурира на герба на града.

Градът се слави със занаятчийското си производство на изделия от стъкло - венецианско стъкло, дантели, мозайки.

На около километър и половина от Венеция се намира Мурано - остров, известен със стъкларството и в частност с изработката на лампи. Това е традиция, запазила се през годините.

Във Венеция има университет и консерватория, оперен театър и богати музеи.

Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали и художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки. След многовековно надмощие на мъжете гондолиери във Венеция за първи път в историята на града (през 2010 г.) местните власти издадоха разрешително на жена да упражнява този занаят. Преди да осъществи мечтата си, 24-годишната Джорджа Босколо, чийто баща също бил гондолиер, трябвало да премине през едногодишно обучение и множество изпити.

Селище тук е съществувало от V в. пр. н. е., а градът е създаден през IX век. От X до XIV в. той е значителен център, посредник в търговията между Западна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република - Венецианската република, оглавявана от дожи. Тя е независима държава, съществувала между 9 и 18 век.

Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален, както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построен върху дървени подпори (пилоти). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения.

Кинофестивалът във Венеция, чието начало е поставено през далечната 1932 г., е едно от събитията в града . Замислено като първия интернационален по рода си филмов празник то привлича десетки звезди всяка година.

Канале Гранде (на италиански: Canal Grande) е най-важното трасе на водния транспорт в града. Каналът има дължина около 3 800 m и S-образна форма и пресича централната част на Венеция от Венецианската лагуна при гара „Санта Лучия“ до площад „Сан Марко“. Ширината му е между 30 и 90 м, а средната дълбочина е около 5 метра. По него се движат обществени рейсови кораби (вапорето) и частни водни таксита. Каналът е пресечен от четири моста - Мост на Конституцията, Скалци, Риалто и Мост на Академията.

Погледите на всички събира Базиликата Сан Марко - катедралната църква на Венеция, най-известната църква в града и един от най-известните примери на византийска архитектура. Тя е разположена на площад Сан Марко в района (сестиере) Сан Марко, в близост до и свързана с Двореца на дожите. За пищната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като символ на венецианското богатство и могъщество, от 11 век насетне сградата е известна като Chiesa d'Oro (Златна църква).

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари