Великобритания одобри ваксината на Pfizer срещу COVID-19

0
През следващата седмица започва ваксинацията на Острова
През следващата седмица започва ваксинацията на Острова

През следващата седмица започва ваксинацията на Острова, а приоритет ще бъдат хората в рисковите групи

Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 за масово разпространение. Процесът по ваксинация на Острова ще започне още в началото на другата седмица, пише Reuters.

"Днес правителството прие препоръката на независимата Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA), която одобри ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 за масово използване. Тя ще бъде достъпна в Обединеното кралство от следващата седмица", заявява правителството.

От американската компания заявиха, че разрешителното, което са получили от британска страна, е исторически момент в борбата срещу коронавируса.

„Това упълномощаване е цел, за която работим, откакто за първи път обявихме, че науката ще спечели в тази битка. Приветстваме MHRA за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат в защитата на хората в Обединеното кралство“, споделя изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Здравният секретар на страната Мат Ханкок поясни, че програмата ще започне в началото на следващата седмица и приоритетни за ваксинация ще бъдат хората в рисковите групи.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози, което е достатъчно да бъдат ваксинирани 20 млн. души с по две дози. Първата доставка ще бъде в началото на другата седмица и ще е около 10 милиона дози, а останалите се очакват през следващите дни.

Преди две седмици Pfizer Inc и BioNTech оповестиха окончателните резултати от клиничното изпитване на ваксината си срещу COVID-19, която показа 95% ефективност и я превърна в най-надеждната от всички в надпреварата.

„Дaннитe пoĸaзвaт, чe нaшaтa вaĸcинa e в cъcтoяниe дa пpeдизвиĸa виcoĸa cтeпeн нa зaщитa cpeщy СОVІD-19 caмo 29 дни cлeд пъpвaтa дoзa. Ocвeн тoвa вaĸcинaтa ce пoнacя дoбpe във вcичĸи възpacтoви гpyпи c пpeдимнo лeĸи дo yмepeни cтpaнични eфeĸти, ĸoитo мoжe дa ce дължaт oтчacти нa oтнocитeлнo ниcĸaтa дoзa", заяви изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин, веднага след добрите резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари