„Великите личности на Русе“ – Асен Манолов

0
Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия
Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия

На 12 януари от 19 ч. ви каним на прожекция на документалния филм за балетмайстора Асен Манолов - „В плен на Терпсихора“ . Прожекцията е част от инициативата на културен център BH “Великите личности на Русе“, която цели да ни запознае с едни от най-изявените русенци.

Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия, а специален гост ще бъде Петя Пантева – автор на филма.

Вход свободен. Ще ви очакваме!

„В ПЛЕН НА ТЕРПСИХОРА“, 35‘

Автори на филма са Костадинка Райкова и Петя Пантева, оператор е Стилян Антонов, тонрежисьор и музикален оформител е Елена Джелепова, а режисьор Елена Машкова.

Документален филм за танцьора и хореографа Асен Манолов. Роден е на 22 юли 1908 година в София, непосредствено преди България да обяви своята Независимост. По това време завършилият Военната академия в Одеса генерал Стоян Манолов /баща на Асен/ е сред най-авторитетните софиянци в управата на столицата. От майка си, натура артистична, музикална и с будно гражданско чувство, Асен наследява усета за красивото и изящното. В периода 1928 – 1930 година е в състава на Софийската опера. След повторна специализация в Германия в продължение на 12 години е солист и главен балетмайстор на оперетния театър „Одеон”. Асен Манолов идва в Русенската опера в началото на петдесетте години по покана на тогавашния й директор Георги Чендов. Починал през 1983 г. в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари