Вечер с творчеството на Таня Иванова в Русенската библиотека

0
В зала Галерия писателката ще запознае русенци със своето разностранно творчество
В зала Галерия писателката ще запознае русенци със своето разностранно творчество

В зала Галерия на Библиотеката ще се състои творческа среща с писателката Таня Иванова, на която авторката ще запознае аудиторията със своето разностранно творчество.

Таня Иванова е родена в София през 1972 г. Живее в Барселона (Испания) от 1995 г., където работи като преводач от български, руски и английски на испански и каталунски език. През всичките тези години остава неразривно свързана с  България, като организира пътувания с културно-опознавателна цел. Председател е на асоциация „Къща Тракия, България в Каталуния“ — организация от културен характер, чиито интереси са свързани не само с интеркултурния обмен между държавите и разпространението на българските обичаи и традиции.

Завършила е висше образование в Нов български университет - София, специалност „Древна балканистика — Тракология“ и втора специалност „Приложна лингвистика и превод с испански език“. 

Кореспондент е на български и на испански вестници и списания. Член е на Съюза на българските журналисти, на Съюза на свободните писатели, на Съюза на литераторите в България и на Българска Академия на науките и изкуствата (БАНИ).

През 2011 г. излиза от печат романът  ѝ  „Срещи с Лудия“, написан на испански и преведен от  самата нея на български език. През 2012 г. издава сборника с етюди „Споделена самота“, също в превод от испански език.  „Трансформация“ е първата ѝ стихосбирка, която включва произведения написани между 1997-2009 г. Издадена е пред 2013 г. от собственото ѝ издателство „Лунна светлина 13“, заедно с втория ѝ роман „Изневерявай“.

„Нежност и страст“ е втората ѝ стихосбирка, която включва стихове от 2014 г. През същата година издава и още една стихосбирка — „Разстояние“, където е и автор на корицата и романът „Истинска любов на шега“, написан съвместно с варненския автор Славян Йоргакиев.

През септември 2015 г. печели втора награда на VI Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията“ за стихотворението „В друго лято“ от стихосбирката „Отворена врата към рая“, издадена през април тази година, заедно със стихосбирката ѝ на испански език със заглавие „Позволи ми да ти поговоря“

( “Permíteme que te hable”), която освен в печатен вариант е издадена и като аудио-книга. В момента работи върху поредната си стихосбирка — „Сладка отрова“ и сборника с разкази „Спомени от сънищата“.

В Испания книгите ѝ са представяни в Генералното консулство на България във Валенсия, в Барселона, в Мадрид и в Тарагона. Предстои да бъдат представени в Българското посолство в Мадрид и в Българския културен институт в Лондон.

В България творчеството ѝ е познато в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Трявна, Монтана и др.

Последната ѝ стихосбирка „Отворена врата към рая“ вече е преведена на сръбски език и представена в Нови Сад.

Таня е също и художник. Със свой картини е участвала в  колективни изложби в Барселона,  в Опорто – Португалия и в Стокхолм —Швеция. Организатор е на колективна изложба на испански и латиноамерикански художници в София, както и на колективна изложба на български художници в Барселона.

Дата: юни 2019 г., понеделник

Място: РБ „Любен Каравелов“, зала Галерия

Начало: 18:30 часа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари