Вече 46 години строим автомагистрала "Хемус"

0
На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на магистралата
На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на магистралата

На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на автомагистрала "Хемус", която е трябвало да свърже столицата София и град Варна.

Първа копка прави тогавашният държавен и партиен ръководител (БКП) Тодор Живков.

Почти цялото трасе на магистралата е в територията на Северна България, с изключение на района около София, тъй като столицата е зад Балкана и това я прави част от Южна България, припомня Банкеръ. Предвидена е да дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Магистралата е кръстена на древното име на Стара планина - Хемус (на латински: Haemus), по протежението, на която преминава.

Общата ѝ дължина е 430 км, като до момента са завършени и се използват 176 км от нея - от София до пътен възел "Боаза" и от Варна запад до Белокопитово, община Шумен.

Планът за довършване на автомагистралата от Ябланица до Шумен предвижда това трасе да се възлага за строителство на десет обособени отсечки (лотове), за да върви работата по-бързо.

С транспортни проекти ще се стимулира икономиката на Северна България, пише в управленската програма на правителството на ГЕРБ. Ключови за развитието ѝ са няколко стратегически пътни проекта, по които се работи в последните години. Сред тях са автомагистрала "Хемус", чието изграждане се очаква да намали различията с Южна България, и АМ "Русе-Велико Търново".

В момента по АМ "Хемус" се строи от пътен възел Боаза до разклона Ловеч-Плевен, в подготовка е и изграждането на автомагистралата от двете страни на Велико Търново.

Правителството осигури 81 421 062 лв. за разплащания за извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16.3 км от автомагистрала "Хемус" в участъка между Буховци и Белокопитово на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е през 2021 г., но екипите работят изключително мобилизирано и в случай че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото, както си мечтае премиерът Бойко Борисов.

Над 4000 души работят на трасетата на "Хемус". Цялостното доизграждане на автомагистралата до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано именно със строителството на тази автомагистрала, което ще осигури бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари