Вдигат до три пъти първоначалната такса на такситата

0
Всяко десето такси у нас вече таксува по новите тарифи
Всяко десето такси у нас вече таксува по новите тарифи Видео: NOVA

В Сливен тарифата вече е скочила двойно

След месец май ползването на такси поскъпва от два до три пъти в цялата страната. Това стана факт след нормативни промени, приети в транспортното министерство.

Увеличението се отнася само за първоначалната такса. Засега само част от фирмите са преминали към новите тарифи, което означава всяко десето такси у нас.

Промяната в тарифите на такситата изненада неприятно част от хората, които днес пристигнаха на летище София с полет от Германия. Според тях скокът в цените трябвало да се отложи. Въпреки това до началото на май всички таксита в страната трябва да преминат към новите цени, информира NOVA

Голяма част от такситата обаче продължават да работят на старите тарифи. Една от основните причини е, че първо трябва да програмират своите апарати.В столицата има само едно място, на което това може да се случи – Българския институт по метрология. От бранша обясниха, че проверките на апаратите са задължителна процедура, за да е сигурно, че няма да има ощетени клиенти.

В метрологичния пункт се извършва държавната проверка за съответствие – дали всички тези тарифи и такси отговарят“, обясни Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Кратките срокове за претарифиране на таксиметровите апарати обаче доведоха до образуването на големи опашки от чакащи.

Сред хората на опашката е и Петър, който работи като шофьор на такси от 32 години. Чака за проверка на апарата в колата си повече от 5 часа. Но се въоръжил с търпение, тъй като отдавна се надявал да увеличат тарифите.

Малко трябва да се вдигнат, защото много от стоките се вдигнаха, а ние стоим на същите пари”, казва той.

Сред големите градове засега без промяна в цените возят в Благоевград, Шумен, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. В Сливен първоначалната тарифа вече е скочила двойно. Същото важи и за част от такситата в София.

Засега цената на километър пробег остава без промяна, което кара шофьорите да вярват, че до отлив на клиенти няма да се стигне. След втори май всички таксита у нас трябва да работят на новите тарифи. В противен случай водачите ще подлежат на глоби до 1000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари