Въздухът в Русе не е мръсен, а отровен!

4
Вече няколко години протестираме, а резултатът е точно нулев
Вече няколко години протестираме, а резултатът е точно нулев Видео: Русе Медиа

Протест за чист въздух в Русе блокира граничния пункт Дунав мост.

Над 60 автомобила направиха шествие, охранявани от полицията, като след обиколка на кръговото кръстовище към моста затвориха входа и изхода към Румъния, предава Русе Медиа. Протестиращите настояват да се сложи край на замърсяванията, които тровят тях и децата им.

С маски на лицата, противогази и плакати за чист въздух участниците, сред които много родители с децата си, изразиха недоволството си от зачестилите през последния месец неприятни миризми и липсата на адекватна реакция от институциите.

Към участниците се присъединиха и представители на БСП, сред които бяха депутатът и кандидат за кмет на коалиция „Обичаме Русе“ Пенчо Милков, колегата му в парламента Георги Стоилов и кандидати за общински съветници от левицата.

В качеството си на гражданин и родител се включи и общинският съветник от „Глас народен“ Мариета Волф.

"Тук сме за пореден протест срещу бича над русенци и това е отровният, не мръсният въздух. Вече няколко години протестираме, а резултатът е точно нулев. Институциите не пожелаха да направят нужните проверки и да ни създадат комфорта да живеем в нормални условия, без обгазявания и без химически компоненти във въздуха“, заяви организаторът Галичка Николова.

Хората са категорични, че не става дума просто за неприятни миризми, а за отрови, които дишат и увреждат здравето им. „Отровните производства в Русе работят без необходимите инсталации за пречистване на въздуха. Всяка вечер се задушаваме“, казва русенката Красимира Кирилова.

Протестиращите не приемат позицията на екоинспекцията в Русе, според която сигналите за проблеми с въздуха са неоснователни.

От РИОСВ трябва да си подадат оставката, защото при 20 подадени от мен сигнала са ми са обаждали само веднъж и ми казаха, че знаят проблема и нищо не могат да направят“, възмутен е Мирослав Първанов.

Протестът продължи около два часа, а участниците заявиха, че няма да спрат с гражданските си действия, докато не се осигури чист въздух на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари