Вътрешният министър: ДПС са заплашвали шефа на МВР в Разград

0
От движението обявили дори, че ще предприемат граждански арести на служители на реда за това, че си вършат работа, посочи Рашков
От движението обявили дори, че ще предприемат граждански арести на служители на реда за това, че си вършат работа, посочи Рашков Снимка: БГНЕС

Изслушване на вътрешния министър за подвижните секции прерасна в сблъсък с движението

Очаквано се разрази конфликт между вътрешния министър Бойко Рашков и депутатите от ДПС по време на днешното изслушване на шефа на МВР. То беше инициирано от ДБ по повод нарушенията при сформиране на подвижни избирателни секции за хора с увреждания за изборите през 2021 г., обяснява вестник Сега

За тези секции от ДБ твърдят, че са били използвани като форма на контролиран вот в районите със смесено население. Миналата година МВР започна проверки, довели до досъдебни производства, по редица сигнали, че секции са създавани на основата на фалшифицирани епикризи за увреждания.

В хода на изслушванията бяха споделени данни, които вече са известни. Например, че във Върбица подвижните секции са били повече от стационарните, а в Черноочене и Кирково около 40 процента от избирателите са гласували с мобилни урни. Бойко Рашков посочи, че преписките за подобни нарушения след юлските избори са били 202, а за изборите през ноември вече са 287.

Това, което обаче развълнува пленарната зала, беше твърдението на шефа на МВР, че представители на ДПС са заплашвали областния директор на полицията в Разград заради действия по организацията на изборите. От движението обявили дори, че ще предприемат граждански арести на служители на реда за това, че си вършат работа, посочи Рашков. По думите му заканите са били отправени публично и много хора в града са свидетели. Той се оплака, че от местната прокуратура не са предприели нищо, въпреки че точно в Разград между обвинителите и полицията имало най-добро взаимодействие в борбата с изборните нарушения.

Докато Рашков говореше, водачът на ДПС Мустафа Карадайъ непрекъснато подвикваше от мястото си в залата. Водещият заседанието Кристиан Вигенин му направи забележка и накрая Карадайъ ядосан напусна. Точно тогава вътрешният министър обяви, че в Старозагорско най-активни в търговията с гласове били именно представители на движението.

Разгневен, депутатът от ДПС Станислав Атастасов нападна Вигенин, че позволил на Рашков да сложи знак на равенство между хората с увреждания и купените избиратели. „Тук не правим изслушване на министър, а изслушване на мераклия за политик“, заяви Анастасов. И обвини Рашков, че отправя клевети, от които по-късно ще се измъкне с оправданието, че прави политически изказвания.

Шефът на МВР отвърна, че клевета по Наказателния кодекс е невярно твърдение. „Четете, четете“, подкани той депутатите от ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари