ВАС върна за преразглеждане в КЗК сделката между Vivacom и "Нетуоркс-България"

1
Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в региона
Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в региона Снимка: БГНЕС / Архив

Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в региона

Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да възобнови производството, с което позволи на "Виваком България" ЕАД (с предишно наименование "Българска телекомуникационна компания" ЕАД) да придобие изцяло русенския доставчик на интернет и телевизия "Нетуоркс-България". В сделката, чиято стойност не е обявена, влизат още и "Онлайн директ", "ТВН Дистрибуция България" и "Телко инфраструктури". Това става ясно от решение на антимонополната комисия, съобщи Money.bg.

Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в региона. Тя предлага интернет и телевизия за частни клиенти, както и редица услуги за бизнес клиенти, сред които видеонаблюдение, колокиране на оборудване, компютърен и ИТ сервиз, облачни услуги и други. Операторът има присъствие в десетки населени места в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Монтана, Търговище, Ловеч и София.

Придобиването е поредното за Vivacom, след като в края на 2019-г самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 г. българската телекомуникационна компания придоби напълно капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.

Решението на КЗК обаче беше обжалвано от конкурента "Теленор България" ЕАД (с ново наименование "Йеттел България" ЕАД) пред Административен съд София. Така Съдът върнал делото във вид на преписка на Комисията за ново произнасяне.

"Съдът приема, че в конкретния случай са били налице индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответния пазар, но КЗК не е предприела действия по извършване на задълбочено проучване, с което е допуснала съществено процесуално нарушение, довело до неизясняване на релевантните факти и обстоятелства, свързани с предвидената концентрация".

Последвала жалба от страна на КЗК, но в крайна сметка ВАС потвърдил решението на Административния съд.

От ВАС изцяло споделят изводите на първоинстанционния съд и допълват, че до КЗК са били подадени три искания от страна на БТК за придобиване на контрол върху общо осем дружества.

"Дори да се приемат в първите производства доводите за относително малкия дял на изкупуваните дружества, въпреки данните за нетвърде малък пазарен дял (тези актове са били предмет на контрол в други съдебни производства), то вече при постановяване на третия акт от КЗК, предмет на преценка в настоящите съдебни производства - първоинстанционно и касационно, тези изводи не могат да бъдат споделени,...".

Във връзка с тези и други констатации от страна на ВАС и на Административния съд в София КЗК започва задълбочено разглеждане на сделката за придобиване на дружествата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари