Върховният съд: Щом се обжалва, списъкът "Магнитски" не действа

0
Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък
Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък Снимка: iStock / Getty Images

Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък

Решението на правителството за съставяне на черен списък след наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" не действа, докато се обжалва.

Това приема Върховният административен съд по едно от делата, заведени от засегнати от списъка, пише вестник Сега. Според ВАС тъй като правителството не е предвидило изрично, че решението му се изпълнява веднага, то обжалването му от някой, който има правен интерес, автоматично спира изпълнението. ВАС се произнесе по жалба на Александър Георгиев, който бе включен в списъка, тъй като е от свързаните с Делян Пеевски лица.

"Липсата на предварително изпълнение, допуснато от органа (правителството, бел.ред.) или уредено от законодателя, налага извода, че подаването на жалба срещу решението има суспензивен (спиращ) ефект", пише в определението на съда.

Тепърва се очаква да излязат и другите определения на ВАС по всички искания за спирането на предварителното изпълнение на решението на правителството. То вече е атакувано и от самият Васил Божков, който бе санкциониран от САЩ за корупция, както и от бившите му съдружници братята Боян и Цветомир Найденови, които попаднаха в списъка заради него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари