Вълна от пластмасови боклуци "заля" екоминистерството

0
За полиетиленовите бутилки да се въведе депозит в магазина като при бирените шишета, настояват природозащитници
За полиетиленовите бутилки да се въведе депозит в магазина като при бирените шишета, настояват природозащитници Видео: БНТ

За полиетиленовите бутилки да се въведе депозит в магазина като при бирените шишета, настояват природозащитници

Инсталация от 2000 пластмасови бутилки посрещна служителите на Министерство на околната среда и водите тази сутрин. Акцията е на екоактивисти, а поводът е островът от бутилки в река Искър от миналата седмица, както и системното замърсяване на реките у нас и Черно море.

С тази инициатива екоактивистите искат среща с министъра на околната среда и водите, за да станат част от работния процес по транспониране на директивата за ограничаване щетите от еднократните пластмасови изделия. Те предлагат въвеждане на "депозитна система за пластмасовите бутилки", предаде БНТ.

След въвеждането на тази система в Германия преди 10 години, успеваемостта е 90%, а удовлетворението на хората, които я ползват 80%.

По тази начин рециклирането на пластмасовите изделия е гарантирано, икономиката става по-кръгова и природата остава по-чиста.

Директивата за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда трябва да бъде приложена до юли месец тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари