Валежите спират, но студът остава

0
До сутринта в сряда валежите почти навсякъде ще спрат, най-късно - в крайните североизточни райони
До сутринта в сряда валежите почти навсякъде ще спрат, най-късно - в крайните североизточни райони

До сутринта в сряда валежите почти навсякъде ще спрат, най-късно - в крайните североизточни райони

През нощта срещу сряда на много места в Северозападна България и Предбалкана ще продължи да вали сняг, в Горнотракийската низина и по Черноморието - дъжд. При изтегленото на средиземноморски циклон очакваме влошаване на синоптичната обстановка в Североизточна България. Валежите там ще са значителни по количества и придружени от силни пориви на вятъра. Дъждът в Добруджа ще преминава в мокър сняг, но не се очаква да се образува трайна снежна покривка. До сутринта в сряда валежите почти навсякъде ще спрат, най-късно - в крайните североизточни райони, съобщи Meteo Balkans.

През деня от югозапад облачността постепенно ще се разкъсва до предимно слънчево в западните и централни райони. В Дунавската равнина и Горнотракийската низина вятърът ще се усили до умерен от запад-северозапад, но до вечерта ще отслабва.

Минималните температури в страната ще бъдат от около минус 1 до минус 3°, доста по-студено в котловините и планински райони в Западна България - до 5°-8°. По-високи ще са минималните градуси по Черноморието – до 3-6°.

Дневните стойности ще са почти без промяна - очакваните максимални температури в страната ще са между 5-7 °С. По-студено ще се задържи в Западна България – до едва 2-4 °С.

Времето в планините

През нощта срещу сряда на много места ще падне обилен снеговалеж. Очакваме усложняване на синоптичната обстановка по проходите Витиня, Петрохан и Прохода на Републиката. Поради обилният снеговалеж са възможни ограничения.

През деня времето в планините ще се подобрява и валежите до обяд ще спират. Облачността над масивите от Западна България бързо ще се разкъса и ще намалява до предимно слънчево. През деня вятърът ще се усили до умерен от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 1-2°, на 2000 метра - минус 5°.

Времето по Черноморието

През нощта срещу сряда очакваме влошаване на синоптичната обстановка над крайните североизточни райони от страната. Валежите ще са значителни по количество, придружени от силни пориви на вятъра.

През деня времето постепенно ще се стабилизира, но ще остане облачно. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, който ще отслабва. Максимални температура на въздуха: 7°-9°.

Прогноза за София

Валежите през нощта срещу сряда постепенно ще спират, но температурите в столицата рязко ще се понижават. Очакваните минимални градуси ще са между -5 и -7 °С.

През деня от запад облачността постепенно ще се разкъсва и ще се установи слънчево време. През деня вятърът ще се усили до умерен от запад-северозапад, но до вечерта ще стихне. Максималните температури ще останат ниски - до 2-3 °С.

Прогноза за ФПЧ

Добри новини - не се очакват замърсявания в големите градове. Нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите

През следващите часове преминаващ южно от страната ни средиземноморски циклон ще се изтегля на североизток през Черно море към Украйна. От запад на изток валежите постепенно ще спират и облачността ще се разкъсва. Късно вечерта срещу четвъртък очакваме влошаване на времето над крайните северозападни райони от полуострова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари