Валери Симеонов: Рискът от заразяване в заведения е по-малък, отколкото в училищата

1
Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати големите ученици в училище, а да не бъдат отворени ресторантите и кафенетата
Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати големите ученици в училище, а да не бъдат отворени ресторантите и кафенетата Видео: БНТ

Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати големите ученици в училище, а да не бъдат отворени ресторантите и кафенетата

Заместник-председателят на парламента Валери Симеонов се обяви за отваряне на заведенията, при положение, че от 4 февруари големите ученици се връщат в училищата.

"Не виждам смисъл в това на 4 февруари да бъдат върнати големите ученици в училище, а да не бъдат отворени ресторантите и кафенетата. Винаги рискът е там, където има голямо струпване на хора, които общуват помежду си, само че общуването в училищата по никакъв начин не мога да го сравня с общуването по кафенетата и в ресторантите, където ходят няколко човека и сядат на отделна места, няма контакт между отделните компании. Рискът там е по-малък отколкото в училищата", обясни Симеонов в ефира на БНТ.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи в сряда, че властите работят за "внимателно разхлабване на ограниченията след 1 февруари". От думите му стана ясно, че най-ранната дата за отваряне на ресторантите, кафенетата и моловете е 18 февруари. "Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”, заяви проф. Ангелов.

Според Симеонов обаче трябва да се разреши на ресторантите и кафенетата да работят до 23:30 часа, а нощните заведения трябва да бъдат задължително затворени, защото там рискът е много голям.

Браншът на ресторантьорите настоява заведенията да отворят още в началото на следващия месец. В противен случай - целият бранш заплашва, че ще отвори в един и същи ден в знак на протест.

"Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

Напрежение има сред самите ресторантьорски организации. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е недоволна, че управляващите преговарят единствено с Българската асоциация на заведенията на Ричард Алибегов за отварянето на ресторантите.

"Според нас не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце.", се казва в разпространена в сряда позиция на БХРА, в която членуват над 3000 компании от цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари