Валентина Манджарова от спецпрокуратурата: Вероятно ще има последствия за Петков

0
Маджарова съобщи, че проверката може да приключи след изборите на 14-ти ноември
Маджарова съобщи, че проверката може да приключи след изборите на 14-ти ноември Снимка: БНТ

Маджарова съобщи, че проверката може да приключи след изборите на 14-ти ноември 

Срокът за проверка на сигнала за двойното гражданство на Кирил Петков е стандартен и случаят не се отличава с нищо от десетките проверки, които се образуват ежедневно във всяка една прокуратура, коментира Валентина Маджарова, административен ръководител на специализираната прокуратура. В предаването "Още от деня" по БНТ

Маджарова съобщи, че проверката може да приключи след изборите на 14-ти ноември и допълни, че вероятно ще има последствия за Петков.

"Сигналът не е разполагал с доказателства, наблюдаващият прокурор е съобразил, че следва да разпореди проверка по Закона за съдебната власт - това се извършва в момента", заяви Маджарова.

Тя също така каза, че Специализираната прокуратура може да изисква всички документи, които са предоставени пред Конституционния съд.

Валентина Маджарова коментира и друга актуална тема - досиетата "Пандора". Тя заяви, че съществуването на офшорни зони и сметки не е престъпно. По думите ѝ сметките в офшорни зони са създадени за улеснение на бизнеса.

"Колизия и сблъсък с правото настъпва тогава, когато в тези зони се извършва престъпна дейност, най-често се касае за изпиране на пари", заяви Маджарова.

Ръководителят на спецпрокуратурата съобщи, че се наблюдава ръст в делата, които касаят трафика на хора, свързани с бежанските процеси, както и тези за телефонни измами.

Коментарите за закриването на спецпрокуратурата влияят върху служителите в специализираната прокуратура, каза Маджарова.

"Демотивация се наблюдава, и тя е напълно обяснима. Закриването на органите на съдебната власт не би могло да бъде наречено конструктивно като подход, то е деструктивно като метод, защото много лесно е да се разруши нещо, и по-трудоемко да се гради", заяви още тя.

По отношение на съдебната реформа в сектор борба с корупцията по висшите етажи на властта, Маджарова призова:

"Трябва политиците да намерят най-вярното решение. Спецпрокуратура е натоварена с тази много сложна задача от края на 2017-а година, тя заработи пълноценно по това направление в средата на 2018-а година. Невъзможно е за такъв кратък времеви период да приключат разследвания, касаещи дела за корупция по висшите етажи на властта с влезли в сила присъди", коментира Валентина Маджарова.

"Само за първото деветмесечие на съд са предадени 44 лица от високите етажи на властта за корупционно поведение", обяви Маджарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари