Ваксинираме се против грип срещу 20 лева

0
Тази година препаратите ще съдържат два нови щама заради промените в грипните вируси
Тази година препаратите ще съдържат два нови щама заради промените в грипните вируси Снимка: iStock

20 лева ще струва и тази зима противогрипната ваксина, а 2 лева ще е таксата за имунизация.

Това съобщиха от Столичната здравна инспекция, откъдето подчертаха, че вече извършват имунизации на желаещите да се ваксинират срещу грип. Тази година препаратите ще съдържат два нови щама заради промените в грипните вируси.

Тази година противогрипните ваксини включват новите щамове „Сингапур” и „Колорадо”, а добавянето им се наложило заради промените в грипните вируси в последните години. Имунизационният обхват на ваксините срещу грип, които не са задължителни, у нас е между 2 и 3%, обясни д-р Наталия Спиридонова, която завежда дирекция „Надзор на заразните болести” в Столичната здравна инспекция.

"Средната заболяемост в страната достига до над 300 на 10 000 население. Което означава, че в периода на епидемичния подем на заболяването преболедуват не по-малко от 250 000-300 000 души. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на три четири седмици през годината", коментира д- Спиридонова, предаде Дарик.  

Преди дни стана ясно, че държавата подготвя масова ваксинация срещу грип на хора, на възраст над 65 години. Това е предвидено в нов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип. В него е заложено през следващите години държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват у нас.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари