В Словакия ще тестват всички за КОВИД-19

0
Министър-председателят смята, че масовото тестване е единственият начин Словакия да избегне пътя на Чехия
Министър-председателят смята, че масовото тестване е единственият начин Словакия да избегне пътя на Чехия Снимка: Getty Images

За да не стане като в Чехия, премиерът на Словакия е решил да тества всичките си сънародници над 10 години. Но на втори поглед идеята не изглежда докрай обмислена

Президентката на Словакия Зузана Чапутова се ядоса на премиера Игор Матович, че я е държал в неведение. "Заявявам съвсем открито, че не смятам това за правилно. Както и, че преди да бъде информиран собственият държавен глава, е информирана министър-председателката на една друга страна от ЕС", каза Чапутова, визирайки Ангела Меркел. Матович бил разказал на канцлерката още по време на срещата на върха на ЕС какво планира за справяне с коронавируса в Словакия, разкрива Дойче Веле

Сънародниците му разбраха за намеренията му миналата събота. "През последните три седмици подготвяхме най-голямата логистична операция, която някога е била извършвана в Словакия: цялостно тестване на всички жители за коронвирус в два поредни уикенда", съобщи Матович. В следващите две седмици всички пет милиона словаци на възраст над десет години ще бъдат изследвани за коронавирусна инфекция с антигенни тестове. За целта армията ще трябва да създаде 5000 пункта за тестване в цялата страна. Както при избори, те ще бъдат разположени предимно в училищата и общинските служби. Главнокомандуващ на армията е именно неинформираната своевременно словашка президентка, откъдето произтича и нейното недоволство. 

Матович от своя страна казва: "Та това е церемониална функция. Не е задължително в тези времена г-жа Чапутова да бъде информирана автоматично за всяка стъпка на армията". 

Извън съмненията дали армията ще може да организира такава акция за толкова кратко време, съобщението на премиера предизвиква и много други въпроси. Павел Яркуска, президент на Епидемиологичното дружество, вижда няколко риска: "Най-големият е свързан с персонала, тъй като само здравните работници могат да правят тестове. А те са заети с борбата за живота на тежко болните от коронавирус пациенти".

Може ли медицинският персонал да бъде изтеглен от клиниките, без това да застраши работата в тях? А ако много от здравните работници се заразят? И какво ще стане, ако много от тестовете се окажат положителни? Разумно ли е изобщо да се създадат пунктове за тестване в училищата?

"Ако установим голям брой позитивни пациенти, които трябва да бъдат поставени под карантина, а след това и техните контактни лица - това ще бъде много голям брой хора. А икономиката има нужда от тях", обяснява Яркуска. Асоциацията на работодателите вижда ситуацията по същия начин, особено след като, според Матович, онези, които не участват доброволно в тестването, ще трябва да останат в карантина и ако не я спазват, ще ги очакват солидни глоби. Чапутова се противопоставя на този план. "Моята позиция по този въпрос е съвсем ясна. Мисля, че тестването трябва да бъде доброволно. А ако има санкции, не може и дума да става за доброволно начинание."

Но Матович и неговото правителство игнорират възраженията, включително тези на експертите, които твърдят, че антигенните тестове предлагат само моментна снимка. Министър-председателят смята, че масовото тестване е единственият начин Словакия да избегне пътя на Чехия. "За мен това е последната възможност. Това е изходът от ада, към който сме се устремили."

От днес нататък концепцията за тестване ще бъде изпробвана в четири области на Словакия, особено засегнати от коронавируса. Вчера обаче правителственият кризисен щаб обсъди и алтернативата - пълен локдаун. Точно като в Чехия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари