В Северна и Централна България ще има близо 3000 декара нови гори

1
Държавно ловно стопанство „Дунав“ – Русе е залесило 213 декара
Държавно ловно стопанство „Дунав“ – Русе е залесило 213 декара Снимка: Guliver / Getty Images

Държавно ловно стопанство „Дунав“ – Русе е залесило 213 декара 

Северноцентрално държавно предприятие – ДП гр. Габрово залесява 2 944 дка нови гори до края на годината, сочат плановете на предприятието, съобщават Дарик Радио.

700 дка от планираните за 2022 г. нови горски насаждения са залесени през пролетта в териториалните поделения: ДЛС „Дунав“ – гр. Русе – 213 дка, ДГС Силистра – 169 дка, ДГС Тутракан – 132 дка, ДГС Сеслав – 64 дка, ДЛС Каракуз – 56 дка, ДГС Разград – 31 дка, ДЛС „Росица“ – гр. Севлиево – 28 дка, ДГС Габрово – 5 дка.

По-голямата част от тях – 587 декара са залесени с евроамериканска топола, а останалите 113 дка са залесени с летен дъб, зимен дъб, цер и бук.

Залесяването е сложен, дълъг и скъпоструващ процес, който изисква много време, труд и средства. От ключова важност е подборът на правилните дървесни видове за залесяване, които да бъдат съобразени с условията на средата. По този начин се гарантира устойчивото развитие на младата гора. Необходимо е да се извърши и добра подготовка на почвата, като цялостната дейност не приключва със самото засаждане на фиданките. Тяхното отглеждане продължава няколко години и включва дейности по плевене, окопаване, разрохкване на почвата и попълване на загубите. Най-устойчиви на климатичните промени и нападения от болести и вредители обаче са естествените гори. Затова значителна част от усилията на лесовъдите са насочени именно към подпомагане на естественото възобновяване на горите. За 2022 година в плановете на предприятието е заложено подпомагане на естественото възобновяване на 11 061 декара гори. Този процес изисква значително по-малко средства и усилия, в сравнение със залесяването, а резултатите от него са по-качествени.

ДЛС „Дунав” - Русе разполага с базов горски разсадник в землището на с. Долно Абланово с обща площ 346 дка. Там се отглеждат предимно тополови фиданки за създаване и попълване на горски култури. От останалите широколистни видове застъпени са акация, липа, бряст, цер, различни видове дъб и други.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари