В село Долна студена имат скейт площадка, в Русе - НЕ

4

Новата спортна площадка се превърна в своеобразна атракция не само за местните жители на Долна Студена. По уредите и съоръженията почти през целия ден и до късно вечер могат да се видят групи от млади хора от близки населени места

 Чести посетители са скейтъри, пристигнали с автомобили от Русе и Велико Търново. Според любителите на високия адреналин съоръженията за скейтборд, ролери и байкове са уникални и не могат да се намерят в голям радиус в района. „Опитваме се да създадем подходящи условия за спорт и отдих на децата и младите хора. В нашето село близо 60 на сто от жителите му са на младежка възраст. Освен телефони и лаптопи повечето от тях имат нужда да изразходват енергията си или да изживеят екстремни преживявания“, разказва кметът на селото Николай Стойчев.

Само преди няколко дни строителната фирма предаде съоръжението за експлоатация, което вече се радва на голяма популярност. Комбинираната площадка е разположена на площ от 2100 квадратни метра. На нея са обособени два центъра – мултифункционална станция с различни спортни уреди с ударопоглъщащо покритие и скейт площадка. Не само за спортуващите, но и за местните жители са монтирани пейки за отдих, чешмичка за вода, съдове за отпадъци. В обкръжаващото пространство са засадени широколистни и иглолистни дървета, оформени са цветни градини с вечнозелени храсти и многогодишни цветя. В района са инсталирани 14 соларни модула, които осигуряват много добро осветление в тъмната част на денонощието. За изграждането на площадката бяха изразходвани малко повече от 155 100 лева, осигурени по Програма за развитие на селските райони на фонд „Земеделие“ и от общинския бюджет.

Изграждането на площадката премина през многобройни препятствия и перипетии. Подготовката за строителството продължи повече от две години, през които стойността на строителните материали и съоръженията поскъпнаха с близо 40 процента. Наложи се общинската администрация в Ценово да проведе три обществени поръчки, докато се намери изпълнител. Но както се казва – всичко е добре, когато завършва добре. За поддържането на градините и съоръженията ще се грижат работници от временната заетост към кметството. Според устройствените планове на населеното място се предвижда облагородяване на района и превръщането му в паркова зона. По този начин едно от най-големите села в община Ценово ще се превърне в още по-привлекателно място за живеене. Доказателството за това е, че само за една седмица три млади семейства от Русе са потърсили кмета на селото за съдействие при закупуване на къщи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари