В селата от община Ценово Баба Марта бързала, мартенички вързала

2

Символите на пролетта – Пижо и Пенда превзеха без изключение населените места от община Ценово

Украсата в бяло и червено грейна не само в центъра на селата, но и пред училища, читалища и институции. Денят, макар мрачен и дъждовен, носеше заряда на промяната, на новото начало, на доброто настроение.

Още рано сутринта деца от ОУ „Христо Ботев“, облечени в народни носии, посетиха сградата на общинската администрация в Ценово. Учениците закичиха кмета на общината д-р Петър Петров, а след това подариха ръчно изработени мартеници на всички служители. Празникът се пренесе на централния площад. В продължение на няколко часа, още от сутринта, звучеше музика. В празника овен ученици се включиха и обитатели на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. Деца и пенсионери окичиха клоните на дърво с бели и червени символи на пролетта. В продължение на няколко дни учениците организираха благотворителен базар за продажба на ръчно изработени мартеници.

„Със събраните средства ще закупим училищни пособия и помагала за деца в неравностойно социално положение. По идея на учителския колектив и ученици за социално слаби деца от пети до седми клас ще се осигури и безплатна закуска“, уточни директорката на училището Камелия Леонова. Част от ръчно изработените мартеници бяха предадени на Домашния социален патронаж. По време на разноса на храната социалните служители зарадваха повече от 60 възрастни и самотно живеещи мъже и жени като им стоплиха сърцата и душите с по една мартеничка.

Двуметрови фигури на Пижо и Пенда привличат погледите на жители и гости на село Долна Студена. Конструкцията е изработена с помощта на спонсори. Ден преди настъпването на първи март деца от детската градина и училището се включиха в украсяването на централния площад. По инициатива на местното читалище повечето от малчуганите участваха и в изработването на картичка. Инициативата беше да се използват не само традиционните вълнени конци, но в разработките да присъства бяла и червена хартия.

„Всички участници проявиха оригинални решения, имаха много интересни хрумвания. За да подсилят доброто настроение, момчетата и момичетата бяха облечени в бяло и червено като Пижо Пенда“, допълни читалищният секретар Ивелина Анчева. С пълна кошница с лакомства и мартеници Баба Марта посети малчуганите от детската градина и завърза на ръчичките на момичетата и момчета сплетени червени и бели конци като символ на новото начало и настъпващата пролет. По пътя си усмихнатата старица подаряваше мартеници на всички минувачи в селото.

От ранни зори Баба Марта се разшета и в Караманово. В центъра на селото мартенската дърво беше украсено с бели и червени пискюли. С богато украсена кошница Баба Марта посрещна преподавателите и учениците на входа на местното училище. Усмихнатата и лъчезарна старица не пропусна нито един от минувачите, зарадва клиентите и продавачите в магазини, посети служителите в кметството с наричания за здраве и благополучие. В истински празник се превърна посрещането на Баба Марта в детската градина. Освен мартенички тя беше приготвила и голяма медена питка. Малчуганите с нетърпение очакваха старицата. Тя им разказа легендата за мартеницата, която се предава от дълбока древност. Децата пяха песнички и рецитираха стихотворения за пролетта. На ръчичката на всяко дете грейна ръчно изплатена гривничка, украсена в бяло и червено. С обещания да са много послушни децата изпратиха Баба Марта като й напомниха, че ще я очакват отново след година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари