В Русенско все още има къщи за по 5000 лева

26
За сравнение в развитите региони средната цена на селска къща е вече в диапазона 30 000 - 50 000 евро /Снимката е илюстративна/
За сравнение в развитите региони средната цена на селска къща е вече в диапазона 30 000 - 50 000 евро /Снимката е илюстративна/

Цените на имотите в селата продължават да се покачват, след скока от март - април 2020-а година, от когато започна устойчив темп на растеж заради желанието на все повече хора да напуснат градовете.

Най-търсени са имоти в селата, които са на разстояние до 15-20 км от близкия областен или общински център, пише selo.bg. В периода Март-Април 2022 се отчита ръст на цените на селските имоти от средно 20% спрямо същия период на изминалата 2021-а година. Това сочат данни на Асоциацията на българските села (АБС).

Селата около София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Стара Загора са най-предпочитани за заселване с цел постоянно живеене и месторабота, като в повечето случаи се предпочитат къщи - ново строителство, както и такива, в които може да стане нанасяне след сравнително малък ремонт. За сметка на това обаче преобладават офертите за къщи, които са за цялостен ремонт или събаряне, а на фона на това заявките за строителство на бързо-сглобяеми къщи са нарастнали дотолкова, че в момента иам изчакване на поръчките със средно 12 месеца.

Към момента по-слаб интерес има към регионите, където няма изградена инфратсруктура, интернет и безопасност по отношение на битовата престъпност и ромското население. Това са част от общините в Ловешко, Врачанско, Монтанско, Видинско, Разградско и Русенско. Там все още има къщи, които се продават на нива от 5000 до 10 000 лв., но търсене почти няма. За сравнение в развитите региони средната цена на селска къща е вече в диапазона 30 000 - 50 000 евро.

Най-голямо е търсенето на чисто нови къщи в селата, както и в затворени еко-комплекси, но към момента търсенето надвишаване предлагането над 10 пъти. Купувачите са платежоспособно българи от градовете, а също и завръщащи се емигранти от чужбина, които могат да работят и дистанционно от село. Строителните инвеститори обаче продължават да са фокусирани върхи проектите в градовете, като изпискат големия потенциал на селските имоти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Пенсионер
    Давайте ги на наглите Украйнски цигани ,който не искат да ядат риба.
  • 5
    7
    Тошко
    Защо не ги давате на наглите цигани от Украйна.
  • 6
    6
    Селяк.bg
    Скоро ще има и колиби от по 50-100 лева, групирани в еко комплекси, населени с платежоспособни вегани.
  • -6
    5
    До 2 и 3:
    Вълкодаве, ти ли си бре? Поздрави на кака Еми!
  • 12
    4
    Архитект
    Хубав имот на добра локация никъде не е евтин. Зависи кой за какво търси имота. Някои предпочитат усамотено място до морето, други в планината. Някои искат близо до голям град, някои отдалечено от големите градове. За всеки вкус си има клиенти.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари