В Русе вече набират кръв за извличане на реконвалесцентна плазма

1
Кръводаряването става в Русе, след което кръвта се транспортира до Плевен
Кръводаряването става в Русе, след което кръвта се транспортира до Плевен Видео: КИС 13

„Започнало е набирането на доброволци за даряване на кръв, от която да се извлича реконвалесцентна плазма, необходима за лечението на пациенти с COVID-19.“.

Това заяви началникът на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“ д-р Биляна Цветанова. Самото кръводаряване се случва в Русе. След това кръвта се транспортира до Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен, където изследват дарената кръв за антитела и ако има достатъчно в рамките на около 5 работни дни би трябвало обратно в Русе да бъде върната реконвалесцентна плазма.

В случай, че от кръвта не може да бъде извлечена необходимата реконвалесцентна плазма в Русе ще бъде върната обикновена плазма, която ще се ползва за други случаи. Периодът на съхранение и на двата вида плазма е две години, като за целта има необходимите условия в болница „Канев“.

Важно е да се отбележи, че желаещите да дарят плазма трябва да отговарят на същите условия като тези при кръводаряване, но също така трябва да имат документ за положителен PCR тест от преди около 40 дни, както и в момента на процедурата да нямат здравословни оплаквания. Разбира се, в сила са и останалите условия като при даряване на кръв – човекът трябва да е закусил, да се е наспал и да не приема медикаменти. Освен това дарената кръв трябва да бъде транспортирана още същия ден до Плевен. Затова всеки, желаещ гражданин трябва да се свържи с отделението по трансфузионна хематология в Русе на тел.: 082/887-236, за да му бъде даден точен ден и час, в който да отиде. Възможно ще бъде и поименно даряване и за пациенти от други градове.

„В момента потреблението на обикновена кръвна плазма е много голямо.“, посочи още д-р Цветанова. Тя заяви също, че опитът с приливане на реконвалесцентна плазма в Русе е скромен, като за изминалия месец ноември на около 10 пациента е била приложена подобна терапия. Наблюденията са положителни, тъй като на практика плазмата спира размножаването на вируса най-вече в първата фаза на заболяването.

Също така трябва да се знае, че за даряването на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма няма да бъде заплащано, а съответният човек ще получава купон за т.нар. подкрепителна закуска.

Инициативата за кръводаряване на реконвалесцентна плазма е съвместна между Областна администрация Русе и Университетска болница за многопрофилно лечение „Канев“.

Ръководството на Областна администрация Русе изказва благодарност на всички, които са на първа линия в борбата с COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари