В Русе православни, католици и армено-грегорианци ще са заедно за Възкресение Христово

0
Митрополит Наум: Ние всички сме вярващи, независимо дали сме православни или католици
Митрополит Наум: Ние всички сме вярващи, независимо дали сме православни или католици

Както винаги, когато съвпада Възкресение Христово според календарите на Православната и Римокатолическата църкви, в Русе стотици богомолци - православни и католици, ще се срещнат в полунощ на улица "Епископ Босилков" и ще се поздравят с празника.

Там ще са и духовници от русенския арменски храм "Св. Богородица". Това съобщи ставрофорен иконом Стефан Стефанов, енорийски свещеник на храм "Свети Николай Чудотворец" в Русе, която се намира срещу римокатолическата катедрална църква "Свети Павел от Кръста".

Енорийският свещеник Стефан, обясни, че когато се прави литийното шествие за Възкресението около православния храм в полунощ ще се срещнат и взаимно ще се поздравят с католиците и арменците. Възкресение съвпада веднъж на няколко години и когато съвпада не е християнско да се разминем като врагове, уточни свещеникът. Той коментира, че за съжаление Църквата се е разделила преди почти хиляда години и оттогава не можем да служим заедно, но сме длъжни да имаме братско отношение. На взаимния поздрав на улица "Епископ Босилков" ще присъстват и християни от Армено-григорианската църква, тъй като тяхното богослужение в храма им не е в полунощ, а рано сутринта, обясни отец Стефан.

По този повод митрополит Наум на Русенската епархия заяви за БТА, че тази среща в Русе на православни, римокатолици и армено-грегорианци в нощта на Възкресение е традиционна и няма догматични и канонични причини да бъде прекъсвана.

"Ние всички сме вярващи, независимо дали сме православни или католици, нито един от нас няма да промени вярата си и аз не виждам нищо лошо заедно да се поздравим", каза негово високопреосвещенство.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари