В речта на премиера има много отклонения!

0
Политиците задават тон на журналистите за неправилното говорене!
Политиците задават тон на журналистите за неправилното говорене!

Политиците задават тон на журналистите за неправилното говорене, такова мнение изрази езиковедът проф. Владко Мурдаров, предаде Дарик.

Той коментира кои са най-честите грешки както в говора, така и правописа ни.

"Все говорим за начина, по който говорят журналистите. Аз моля моите студенти в НАТФИЗ да не слушат как говорят политиците, защото в тяхната реч грешките са много повече, а след това журналистът се "заразява" от грешките на политика и така става една много тъжна картинка.

Помолен за коментар, относно реплика на премиера Борисов от тази седмица в телевизионно интервю, че той "че на рисува по-хубава карикатура", езиковедът заяви:

"Ако говорим за речта на премиера, при него има доста отклонения, но може би, тъй като той твърде много говори, поради тази причина допуска и грешките си или просто не се замисля, че може да допусне грешка".

По думите му има и други хора от тази политическа класа, които като проговорят, даже и две изречения да кажат, в тези изречения също има грешки.

Относно изписването на грешни табели или наименования - като примерно улица "Ханко Брат", проф. Владко Мурдаров подчерта, че това са т.нар. "забавни грешки": "Такива грешки наистина се появяват, но хубавото е, че не се срещат много често, а и всичко това говори за степента на грамотност на съответния човек - какво знае".

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари