В "Орландовци" се изсипаха бусове с жандармерия!

0
Около 250 души бяха заградени в столичния квартал "Орландовци" от жандармерията и полицията!
Около 250 души бяха заградени в столичния квартал "Орландовци" от жандармерията и полицията!

Около 250 души бяха заградени в неделя вечерта в столичния квартал "Орландовци" от жандармерията и полицията, за да не могат протестиращите да стигнат до двете ромски махали, съобщи БНР. Цялото ръководство на МВР е на място, но ситуацията вече е овладяна.

По-рано протестиращите успяха да намерят незавардена от полицията пролука и да нахлуят в една от ромските махали. Има 4-5 пострадали, сред тях и дете.

Около 18 часа тази вечер близо 200 души излязоха на мирен протест срещу ромите в столичния квартал „Орландовци". Те блокираха ул. „Мара Бунева". Напрежението обаче ескалира и протестът не се оказа толкова мирен. Има информация, че един или двама души от ромски произход са били пребити.

Групи от млади мъже, вероятно футболни фенове, опитаха да проникнат в циганската махала край кв. „Орландовци" в София, твърди БНР. Около 40-50 души са проникнали в махалата, въпреки полицейския кордон, с който бе заградена. При един от инцидентите е пострадало дете. 

Изпратени бяха допълнителни екипи на жандармерията, за да се избегнат нови сблъсъци. Протестиращите на няколко пъти се опитаха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до ромските къщи. Жандармерията отцепи всички изходи в квартала, които водят до ромските къщи.

За всеки случай бе докарана машина, която разпръсква водни струи, с която да разпръснат протестиращите ако се наложи при нов опит за щурм.

Затворено е движението на двете главни улици в „Орландовци" - ул. „Мара Бунева" и ул. „Железница" в посока кв. „Бенковски". Полицията не пропуска никого в този участък. Освен екипи на жандармерията, над 10 полицейски патрула, две линейки и пожарна кола. 

Над 200 души са се струпали пред читалището в кв. „Орландовци", съобщи "Фокус". Има много хора с български знамена, някои носят колове. Хората крещят „Хайде да влизаме в циганската махала". 

Днешният протест е провокиран от снощното меле между роми и българи. До сбиването, при което пострадаха шестима души, се стигнало след забележка към циганите за силна музика.

Жителите на „Орландовци" няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми. Цяла нощ участниците в масовия бой са били разпитвани в полицията, уточнява Би Ти Ви.

Двама братя - на 19 и на 23 години, са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето. 

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари