В Нова Загора протестираха за чист въздух

0
Миризмите са постоянни, всеки ден. Молихме се на всички институции, сподели един от организаторите на протеста
Миризмите са постоянни, всеки ден. Молихме се на всички институции, сподели един от организаторите на протеста Снимка: Фейсбук

Протест срещу обгазяването на град Нова Загора от централата за биогаз в покрайнините на града се проведе тази вечер в града пред сградата на общината.

Хората настояваха да непоносимите миризми да бъдат спрени, а общината да закупи измервателна станция, която да отчита нивата на сероводород и амоняк, предава БНР.

От централата за биогаз обявиха, че всички измервателни станции до момента са доказали, че не изпуска вредни вещества и в момента монтират нови пречиствателни филтри.

По време на протеста се чуха и призиви за затваряне на централата за биогаз и ако това не се случи до месец да се стигне и до гражданско неподчинение.

Михаела Михайлова, един от организаторите на протеста се върна към основното искане на протестиращите.

Молихме се на всички институции, включително днес сме пред общината. Искаме от тях измервателна станция, искаме табло, което в реално време да показва какво дишаме ние в Нова Загора. Защото миризмите са постоянни, всеки ден“, каза тя.

Климент Грачанлиев, директор на енергийната централа изказа становището на ръководството и обяви плановете за модернизация.

В момента инсталираме ново пречиствателно съоръжение, което е от нов, модерен тип. Всичко това е след консултация с чуждестранни експерти. Строи се, като очакваме в началото на октомври съоръжението да е минало тестове и да бъде пуснато за постоянна експлоатация“, каза той.

Това бе трети пореден път в Нова Загора, на който се стигна и до искания дори инсталацията за биогаз да бъде затворена.

От ръководството на община Нова Загора нямаше представител на протеста и не бе дадена позиция по казуса с обгазяването на града.

Според организатора на протеста Кремена Петрова неприятните миризми в града и околностите продължават вече близо пет години, но нито една институция не се е ангажирала с решаването на проблема. Кметът на Нова Загора Николай Грозев отказа коментар по темата и обяви, че това е част от предизборната кампания на Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари