В Мартен отбелязаха бабинден по стар стил

2

Областният управител Галин Григоров беше сред гостите на днешното честване на Бабинден, което се проведе в гр. Мартен.

„Пожелавам Ви здраве и все така бодър дух! Продължавайте със силните си ръце и голямото си сърце да посрещате новия живот! Нека в домовете Ви има все повече топлина и деца!“ заяви Григоров в обръщението си към присъстващите.

Честването започна с ритуално измиване на ръцете на председателя на пенсионерски клуб „Здравец“ Пенка Николова, която беше отличена и с грамота на областния управител за принос в съхраняването на българските традиции. Веднага след това се проведе шествие до пенсионерския клуб, където местните самодейци представиха кратка театрална постановка, посветена на днешния ден.

На събитието присъстваха още народният представител Светлана Ангелова, кметът на Мартен Димо Тонев, както и председателят на Българската асоциация на пенсионерите и мъдростта – област Русе Петинка Митева.

Припомняме, че празникът е посветен на жените, които в миналото са помагали на родилките, а от 1951-ва година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ, както и на акушерките и гинеколозите.

Обичаят повелява майките с деца до тригодишна възраст да наливат прясна вода, като всяка жена подава на бабата сапун, полива да се измие и я дарява с пешкир. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите, за да могат и те да бъдат плодовити и да родят лесно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари