В космоса човешкият мозък прави нови връзки

1
Това сочи ново изследване
Това сочи ново изследване

Първото по рода си изследване установи промени в структурните връзки в мозъците на космонавтите по време на дългосрочни космически полети, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

Резултатите от проучването, публикувани в специализираното издание "Франтиърс ин нюрал съркитс" сочат значителни микроструктурни промени в няколко зони на бялото вещество като сензомоторното поле например.

Мозъкът ни може да се промени и адаптира като структура и функции по време на живота ни. Предишно изследване показа, че космическият полет има потенциал да блокира и формата, и функциите на мозъка.

Чрез съвместен проект на Европейската космическа агенция и Роскосмос, международен екип учени под ръководството на д-р Флорис Вайс от университета на Антверпен изследва мозъците на космонавти.

Вайс и колегите му за първи път изследват структурните промени в мозъка след космически полет на ниво полета на бялото вещество. То е каналът за комуникация между сивото вещество и тялото и между различните зони на сивото вещество. 

Учените са използвали вид трактография за изследването, която "дава нещо като схема на свързаността в мозъка", обясни Вайс.

Учените са сканирали мозъците на 12 мъже космонавти преди и веднага след космическа мисия, както и седем месеца след завръщането им.

Всички изследвани са прекарали в орбита повече от 172 дни.

Авторите на изследването са открили доказателства за това, че мозъкът се адаптира за космическия полет. "Открихме промени в нервните връзки между няколко моторни полета в мозъка", каза д-р Андрей Дорошин от университета Дрексел. "Тези зони са мозъчните центрове, в които се пораждат командите за движение. В условията на безтегловност астронавтите трябва да адаптират движенията си драстично в сравнение с тези на Земята. Изследването ни показа, че в космоса мозъкът сякаш отново прави връзки".

Последващите скенери разкрили, че седем месеца след завръщане на Земята промените все още се наблюдават. 

"От предишни изследвания знаем, че тези моторни зони показват признаци на адаптация след космически полет. Сега има първите индикации, че това се отразява и на нивото на свързаност между тези зони", каза Вайс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари