В колонка по един! Номинираните министри от ГЕРБ се изредиха в сутрешните блокове на телевизиите

0
Кандидат-лидерът им поведе хорото по bTV, след това беше последван от Жечо Станков, Делян Добрев и Румен Христов
Кандидат-лидерът им поведе хорото по bTV, след това беше последван от Жечо Станков, Делян Добрев и Румен Христов Снимка: БНТ

В колонка по един!

Номинираните за министри от ГЕРБ днес се изредиха в сутрешните блокове на родните телевизии и радиа, след като кандидат-лидерът им поведе хорото по bTV, обобщава FrogNews.

Справедливо било ГЕРБ да предложи правителство, защото му е гласувано доверие и всеки четвърти, който е отишъл до изборната урна, е гласувал доверие на коалицията ГЕРБ-СДС. Това заяви по БНТ номинираният за министър на икономиката Жечо Станков, който се надявал на конструктивен диалог в полза на гражданите.

„Никога не съм претендирал за определени постове, а по-скоро знае какво би направил, ако му бъде гласувано това доверие. Номинацията за мен е лично е оценка за свършената работа през годините като зам.-министър в Министерството на енергетиката и благодаря както на премиера в оставка Борисов и на всички, които ми дадоха шанс да бъда част от този проектокабинет“, заяви Станков.

Планът за устойчивост и възстановяване е нещото, върху което се концентрира политическото говорене като про и контра неговото внасяне, а никой не говорел по същество“, коментира още той.

Тука са важни три основни насоки, по които работихме пред последните 9 месеца с колегите от другите министерства и които дават ясна перспектива. Единствено коалицията ГЕРБ-СДС се ангажира с мерки, свързана с енергийна ефективност към гражданите, защото това е дългосрочната мярка, с която ще повишим качеството им на живот. Ще намалим сметките им за електроенергия и ще удължим живота на сградите“, заобещава Станков.

Предложеният кабинет бил на промяната - 8 от 16-те министри били нови, предложен бил нов министър председател, залагали се нови политики. Това коментира по Нова телевизия Румен Христов, лидер на СДС, който е предложен за вицепремиер и министър на отбраната. Той определи номинацията си като споделяне на отговорност с коалиционния партньор.

Имаме ангажимент към нашите избиратели, трябва да покажем, че сме в състояние да съставим силно и различно правителство. Какво ще се случи в парламента е друг въпрос”, коментира Христов.  

Той коментира и качествата на Даниел Митов, който е предложен за премиер. „Той е образован, перфектно владее езици, западна школовка. Той е достоен кандидат”, заяви Христов.

Вероятността да има правителство е много малка, да не кажа нулева. Ще поискаме среща с „Демократична България” и „Има такъв народ”. Ако не се отзоват, ще върнем мандата. Няма да бавим”, добави той.

Надявам се да бъдем конструктивна национално отговорна опозиция. Нямаме намерение да бъдем креслива опозиция”, коментира още Христов.

Новата-стара муцуна Делян Добрев също не пропусна медийно участие. Гласът му прозвуча по Българското национално радио. Той обаче не беше съвсем оптимистичен. По думите у шансът за така предложения кабинет бил по-малко от 1% заради омразата към ГЕРБ.

Според номинираният за министър в проектокабинета на Даниел Митов нямало смисъл да се чакат седемте дни, какъвто е разписаният срок за реализиране на връчения мандат за съставяне на правителство. „Трябва в рамките на днешния, утрешния ден и петък ръководството на ПГ на ГЕРБ да се опита да води преговори, но е малка вероятността отнякъде да получим подкрепа“, отбеляза той.

Делян Добрев е на мнение, че ако не се получи парламентарна подкрепа, мандатът трябва да се върне в понеделник, без да се подлага на гласуване, защото по думите му е безсмислено.

Ще преговаряме най-конструктивно и добросъвестно. Може би останалите политически сили в парламента ще се опитат да го превърнат в бутафорни преговори и подигравка, но това няма да е подигравка с ГЕРБ, а с Конституцията“, коментира Добрев.

Относно приключващите конкурси в сферата на енергетиката, за които лидерът на БСП Корнелия Нинова твърди, че са „окопаване на ГЕРБ“, той поясни, че те са в изпълнение на законопроекти както на ГЕРБ, така и на БСП, „приети още преди две години“. От новоназначените фигури той познава добре единствено Валентин Николов.

Останалите членове на бордовете нито съм ги виждал, нито ги познавам. Назначенията и конкурсите текат в последните 3-4 месеца, те не са от периода около изборите.“

За промяната в цената на природния газ със задна дата Делян Добрев посочи, че въпреки увеличението, цената у нас все още е с между 15 и 20% по-ниска, отколкото средната цена в Европейския съюз.

Запитан как изглежда за него новият парламент Добрев изтъкна, че агресията към ГЕРБ е единственото, което действа като спойка между отделните партии.

Прилича ми на парламента през 2014 година, когато беше кабинетът Орешарски. Същата агресия има като ГЕРБ, каквато имаше тогава.“

Като първа реабилитация за себе си „след измислените скандали и компромати, които се вихреха около мен“, Добрев определя осъждането на Елена Йончева, а втората – изборната победа в Хасково.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари