В кои браншове в Германия се търсят най-много служители

0
IT-секторът не пострада от кризата, предизвикана от пандемията
IT-секторът не пострада от кризата, предизвикана от пандемията

Коронавирусът промени радикално и пазара на труда. Сега е трудно да се намери работа, но това не важи за всички браншове - в някои продължават да се търсят работници

Миналата година в компанията Datev, която се занимава със софтуерни и IT-услуги, са постъпили към 18 000 молби за работа. Фирмата със седалище в Нюрнберг е назначила миналата година над 400 нови служители и над 70 стажанти, предава Дойче Веле. 

Компанията се бори за най-добрите кадри в бранша и се опитва да интегрира новите служители в екипа по възможно най-добрия начин. Във времената на работа от вкъщи това не е никак лесно. "В това отношение инвестираме много, в противен случай мнозина биха се отказали", казва Михаел Линк, ръководител на отдел "Човешки ресурси".

Логистиката и IT-секторът процъфтяват

IT-секторът не пострада от кризата, предизвикана от пандемията. Точно обратното: дигитализацията получи мощен импулс, казва експертът Енцо Вебер от Института за изследване на пазара на труда. Фирмите преминаха на хоумофис, събитията се организират дигитално, а и онлайн-търговията нарасна рязко. От дигитализацията и мобилната работа вкъщи печели и Datev - през 2020 година оборотът се е увеличил с 5,1 процента. А покрай бума на онлайн-търговията се търсят служители в логистиката - най-вече в куриерските фирми.

Спешно се търсят болногледачи

Нови назначения се правят и в супермаркетите и в дрогериите. От повече персонал има нужда и здравният сектор, при това трайно, тъй като обществото застарява все повече. В клиниката в Нюрнберг има много незаети места - най-вече за болногледачи. А именно те играят решаваща роля, когато става дума за справяне с пандемията. В момента интензивните отделения отново се запълват. В рамките на борбата с първата вълна клиниката бе изтеглила персонал от други звена и бе свила капацитетите си, споделя завеждащият кадрите Петер Шу. Някои операции например е трябвало да бъдат отложени.

Намирането на болногледачи обаче не е лесно. Шу отдавна се оглежда за нови попълнения не само на германския пазар на труда, но и в чужбина. От една година насам клиниката търси нови служители извън границите на Германия, междувременно е назначила над 80. Но има немалко трудности - пандемията пречи на организирането на езиковите курсове по план. "Но вече виждаме първите успехи и сме доволни от постигнатото", казва Шу.

Решаваща е квалификацията

По време на кризата се вижда, че търсещите работа са готови да сменят бранша. И да се съгласят и с по-лошо работно място, сочат проучванията. "Това не е добре, тъй като нашият трудов пазар би трябвало да стимулира хората да се развиват, а не да стоят на едно място", казва Енцо Вебер.

Наблюдава се и още една тенденция: покрай пандемията икономиката и пазарът на труда се променят още по-бързо, дигитализацията напредва още повече. "Това са ясни предизвикателства и за политиката по отношение на квалификацията", подчертава Вебер. "Усъвършенстването на квалификацията е решаващото средство за справяне с подобен трансформационен процес."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари