В Канада ще кръстят парк на името на Игнат Канев

2
Известен филантроп, той е почетен гражданин е на гр. Русе и горд носител на доктор хонорис кауза на Русенския университет
Известен филантроп, той е почетен гражданин е на гр. Русе и горд носител на доктор хонорис кауза на Русенския университет Снимка: БГНЕС

Известен филантроп, той е почетен гражданин е на гр. Русе и горд носител на доктор хонорис кауза на Русенския университет

"Българското генерално консулство в Торонто е поискало парк в град Мисисага да бъде кръстен Kaneff Park, на името на българския милионер, строителен магнат и филантроп Игнат Канев", съобщи генералният консул Велислава Панова. По думите ѝ първата стъпка е успешна и вече има решение на Общинския съвет. Следващият етап в процедурата е обществено обсъждане сред хората, които живеят наблизо, уточнява консулът.

“В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто, г-н Канев вече е оставил трайна следа с всичко построено от него. Както и с филантропската си дейност, като той помагаше и продължава чрез компаниите си да реализира мечтите на много хора. До смъртта си през юли 2020-а година г-н Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада. Голям човек, който ще остане пример и за поколенията със своето визионерство, работохолизъм и обич към хората.

Г-н Канев притежава десетки признания в Канада и България – удостоен е със званието „Член на ордена на Канада“, орден „Стара планина – първа степен“, почетен гражданин е на гр. Русе и горд носител на доктор хонорис кауза на Русенския университет. Искрено се надявам общественото обсъждане да се увенчае с успех и съвсем скоро да можем всички ние да се срещнем в Kaneff Park в Мисисага.

Благодаря на всички, които повярваха в тази инициатива, повярваха и в нашия екип. Ще Ви държим в течение!” – писа г-жа Панова във Facebook.

Велислава Панова

Игнат Канев почина през юли 2020 година. Той бе един от най-богатите българи отвъд Океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Роден е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Игнат е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи, съобщава още BG VOICE.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес.

Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.

Канев е известен и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    88
    Голямо важно! Мен какво ме топли какво и къде как ще се казва? Местя
  • -2
    2
    AkslL
    Трябва и на скандалния про100$$ к!р0 да кръстят - като голям българофоб/русофоб!
  • -1
    1
    Edin
    Перач на парите на комунистите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари