В имунизационните центрове масово ползват латексови ръкавици, които не сменят

1
Вместо нитрилни, здравните работници ползват латексови ръкавици, които не покриват стандартите за безопасност
Вместо нитрилни, здравните работници ползват латексови ръкавици, които не покриват стандартите за безопасност

Вместо нитрилни, здравните работници ползват латексови ръкавици, които не покриват стандартите за безопасност

Вместо отговарящите на европейските стандарти нитрилни ръкавици, в имунизационните центрове масово се използват латексови, които изобщо не покриват задължителните стандарти за безопасност. Освен това, един лаборант има само по от 3 до 5 чифта ръкавици за целия работен ден, което създава допълнителни рискове. За това алармират възмутени членове на Националната асоциация за защита на потребителите от цялата страна, предаде dnews.

Латексовите ръкавици, с които се поставят ваксините в имунизационните центрове, са с и без пудра. Освен че не покриват стандарта за безопасност, създават още рискове за хората, които са алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента. Също така, латексът и нитрилът реагират различно на дезинфектанти. Дори и в центровете за взимане на PCR тестове се използват латексови ръкавици, което е изключително недопустимо предвид алергиите, забелязали са още членове на НАЗП.

Член на Асоциацията е станал свидетел как майка се е обърнала към лаборантка със забележка да си смени ръкавиците преди да направи PCR тест на детето и. Медицинският служител е обяснил, че това са лични предпазни средства, които имат за цел да защитят него, а не пациента. Жената е поставила въпроса – Вие, ако сте работили със заразен пациент, ще прехвърлите заразата и на детето ми, разказват от НАЗП.

По наблюдения на НАЗП българският пазар е пълен с боядисани латексови ръкавици, които се продават като нитрилни съгласно описанието и придружаващата ги информация. Но всъщност са си от чист латекс и по никакъв начин не покриват задължителните изисквания по стандарт. Така се стига до заблуди и за крайния потребител, който ги купува за различни свои цели, включително и за ползване в занаятите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари