В Германия казват: Третата доза ваксина е "изключително важна"

0
"Трябва да започнем с поставянето на третите дози колкото се може по-бързо, защото актуалните числа са ужасяващи", заяви лидерката на Лявата партия Сузане Хених-Велсо
"Трябва да започнем с поставянето на третите дози колкото се може по-бързо, защото актуалните числа са ужасяващи", заяви лидерката на Лявата партия Сузане Хених-Велсо Снимка: БГНЕС / Архив

В Германия здравни експерти и политици пледират за бързи темпове в реимунизацията срещу Ковид-19

На фона на покачващите се числа бустерната доза е "изключително важна", казват те, информира Дойче Веле. 

Спешно се нуждаем от трета доза ваксина, твърди председателят на Съюза на практикуващите лекари в Германия Дирк Хайнрих. "За съжаление, въпросът не е уреден на федерално ниво, затова в момента на някои места се стига до забавяне", казва той пред телевизия АРД.

За поставянето на бустерна доза пледира и здравният експерт на Социалдемократическата партия Карл Лаутербах. Пред изданията на медийната група Функе той уверява, че на фона на покачващия се брой нови инфекции е "абсолютно необходима една нова реимунизационна кампания за по-възрастните хора".

"Актуалните числа са ужасяващи"

Лидерката на Лявата партия Сузане Хених-Велсо също пледира за бързи действия. "Трябва да започнем с поставянето на третите дози колкото се може по-бързо, защото актуалните числа са ужасяващи", заяви тя. Според нея институциите трябва да проведат разяснителна кампания относно бустерната доза, както и да не спират да популяризират първата и втора доза ваксина. 

Според президента на Германското интердисциплинарно обединение на интензивните и спешните медици Гернот Маркс, бустерните ваксини са "изключително важна част от битката срещу пандемията". Това важи както за пациентите, така и за медицинския персонал, допълва той.

Шефът на Германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш вече разкритикува остро бавните темпове на реимунизациите. За 3 месеца едва 12% от хората над 70 години са били поканени за реимунизация. Според него отговорността за това е на сдруженията на лекарите, работещи със здравните каси. "Под натиска на тези съюзи бяха разтурени много от ваксинационните центрове и мобилни екипи", заяви той пред изданията на медийната група Функе.

Големи разлики в отделните райони

По данни на германския институт "Роберт Кох", 7-дневната заболеваемост в Германия е достигнала 110 нови инфекции на 100 000 души. Само преди седмица тя все още беше 74,4. В същото време инфекциозната картина е твърде различна в отделните райони - от 53 нови инфекции в провинция Саарланд до 224 новозаразени в Тюрингия.

Броят на настанените в болница пациенти обаче остава сравнително нисък: 2,77 души на 100 000 население за една седмица, сочат данните на "Роберт Кох". Няма обаче общоприет праг, след който положението може да бъде смятано за критично. Засега най-високата стойност е била 15,5 хоспитализирани на 100 000 в рамките на 7 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари